Data-pro-lidi.cz – Statistiky všech obcí v ČR na jednom místě

Oficiální státní weby s daty o obcích jsou dost nepřehledné a špatně se v nich hledá. Zkusil jsem ta data (rozpočty, demografii, nezaměstnanost atd.) stáhnout a dát je do grafů na jedno místo.
Dá se tam vyhledat kterákoliv z obcí, krajů a okresů v ČR (i malá vesnička s 5 obyvateli), hledat korelace, žebříčky a nebo si vytvořit widget na určitý graf.

Dělám na tom jako maturitní projekt, takže to není hotové. Snad to nespadne.

Jen by mě zajímalo, co by se dalo zlepšit než projekt odevzdám, popřípadě jestli pro to někdo má nějaké reálně využití?

4 Likes

Je to super! Celkově se mně to hrozně líbí a hrozně bych chtěl, aby tohle někdo dlouhodobě rozvíjel a udržoval. Což je zároveň moje největší otázka – je šance najít tomu projektu nějakou dlouhodobou stáj? Byla by hrozná škoda, kdyby se nad ním zavřela voda. Dřív jsem měl moc rád podobný projekt Rozpočet obce (archivní snapshot), ale ten právě bohužel nenašel dlouhodobý model financování (mám dojem).

Jednu dobu jsem i přemýšlel nad tím, jestli by někdo (například Rozhlas ve spolupráci s PAQ) nechtěl vytvořit a dlouhodobě udržovat nějaký „datový dashboard Česka“, ale nedostalo se to za stádium úvah.

PS. V Safari se mně děje tohle:

2 Likes

Moc hezký projekt.

Zvlásť jako maturitní projekt je to opravdu hezké. Ve skutečnosti by se dal obhájit i jako bakalářka a na některých VŠ i jako diplomka.

O dlouhodobé udržitelnosti dost pochybuji. Nevidím dostatečně významnou cílovou skupinu, která by ho zaplatila.

Ve skutečnosti je to jen hezké rozhraní nad daty, které má v popisu práce sledovat měkdo jiný. Když už, pak bych viděl šanci pro dlouhodobou udržitelnost jako vlastní aplikace některé instituce - nejspíš ČSÚ. Pro něj to jsou drobné a používal by to pro jinou cílovou skupinu.

Nešlo by ani tak o uživatele takové aplikace, těch bude jak prstů na jedné ruce, jako spíš o PR a propagaci. A tam už to dává ekonomicky smysl.

3 Likes

Pěkné :slight_smile: Jen s AI takových webů vyroste brzo hromada - a jejich udržitelnost/aktualizace kdoví :frowning: Taky myslím, že by tohle měl dělat přímo ČSÚ, když už na těch datech sedí? V Praze to dělá https://golemio.cz/ . Jako komplikaci vidím, že těch datových sad jsou mraky a každý čtenář chce jinou (https://opendata.praha.eu/). Udržovat všechny použitelné pro klikání z webu dá zase hromadu práce..

1 Like

Pak je otázkou, zda nemá ČSÚ fungovat jako data warehouse / data lake s otevřeným API tak, aby s těmi daty mohl soukromý i veřejný sektor pracovat.

2 Likes

ČSÚ tohle dělá, viz Veřejná databáze VDB . Stejně jako např. Eurostat.

Jako zdroj dat pro další analýzy dobrý. Spíš nevím o tom, že by někde bylo hezké uživatelské rozhraní, kde ta data člověk uvidí v nějaké vizualizované podobě.

3 Likes

Já myslel spíš dobře popsaný API a jen API bez jakékoliv vizualizace, jen čistě datová vrstva – třeba OpenAPI. Otázkou je, zda by tu vizualizaci měl dělat stát nebo třeba jiné nekomerční sektory a stát by měl “jen” poskytovat data, ale tohle jsem neznal, děkuju!

2 Likes

Skvělá práce!!!

Mně to kontext naší obce poskytlo super. Napadá mě, zda by ta data nešlo spojit s nějakými kvalitativními. V grafu vidíme skok v rozpočtu, ale nevíme co se stalo nebo co se teď děje - analýza obsahu webů / mediálních článků / registr investic / zakázek?

Přidávám se k tomu institucionálnímu vlastnictví - bylo by super to někomu udat!

2 Likes

(Chvilku jsem rešeršoval mesiální články, znělo to hodně slibně, došel jsem až na: mesiální temporální skleróza je specifický vzorec ztráty neuronových buněk hipokampu, než mně došlo, že půjde spíš o články v médiích. Tímto vám chci ušetřit čas, pokud jste podobně jako já ještě neměli ranní čaj.)

Jej. Upraveno. Díky! :smiley:

1 Like

Dobrý den, mockrát děkuji za zpětnou vazbu! Tento problém se mi konečně podařilo opravit a už se to na safari ukazuje správně. Nemám problém s tím projekt financovat ze svého, všechno se aktualizuje automaticky, takže neplánuji od projektu upustit. Ředitel naší školy se prý zná s někým z PAQ research a můj projekt jim byl zaslán, takže uvidím jak to dopadne.

2 Likes