Mám k tomu odsud hezký obrázek!
Na to, že tomu celkově příliš nedůvěřuju, mně to ale přijde jako docela upřímný pokus se spoustou dobře znějících opatření. Nejsem schopen posoudit, které typy problémů by to skutečně vyřešilo nebo aspoň oddálilo.
Mám k tomu odsud hezký obrázek!
Na to, že tomu celkově příliš nedůvěřuju, mně to ale přijde jako docela upřímný pokus se spoustou dobře znějících opatření. Nejsem schopen posoudit, které typy problémů by to skutečně vyřešilo nebo aspoň oddálilo.
@zoul řeším u víc a víc klientů v USA i v Evropě komplexnější přemýšlení ohledně jejich infrastruktury s ohledem na to, co se ve světě děje. To je docela nová věc a už to není – hrr pojďme dát vše na AWS a jen zvolit vhodný regiony/AZ.
Co se dost vrací, jsou hybridní a i on-premise řešení, kdy klienti řeší supply chain, řeší odkud to přijde, kde to u nich bude, jaká bude podpora dalších X let a tak. Což je prima za mě.
Pěkný text o tom, co se prakticky musí stát, aby Evropa snížila svou digitální závislost na jiných:
Tak ty suverénní cloudy od amerických firem jsou sice suverénní, ale když jim americká vláda nařídí poskytnout uložená data, tak jim je dají:
To už je jak z Jistě, pane ministře. Podle mě by bylo rozumné si přestat lhát do kapsy, že můžeme mít digitální evropskou suverenitu, aniž bychom – překvapení! – vybudovali digitální evropskou infrastrukturu.
Rozumíte někdo tomu, co znamená tohle?
Aktuální shrnutí evropské cloudové suverenity:
„It is an exceptionally strange situation that we find ourselves in. Both buyers and sellers don’t actually want to move, yet there is much talk of the need to do something.“