Jenže ta příručka i ostatní odkazy okolo popisují metodiku a aktuální stav právě pro veřejnou správu jinde ve světě - čím to, že jinde to jde a zrovna v ČR ne? Čím jsme tak výjimeční? A sám píšete, že nedostatečné vlastnictví “produktu” je často příčinou neúspěchu projektu…?
Dejte mi příklad jednoho jediného páteřního systému veřejné správy kdekoli na světě, který byl/je vyvíjen agilně.
Já mám za sebou několik deseti až stomiliónových projektů, následovaných několikaletou interní prioritizací, přepisováním zadání, hromadou change requestů…
To je ten zádrhel. Pro vývoj interních systémů - i velmi velkých, jako jsou bankovní core systémy - je agilní vývoj dobrou volbou. S termíny se dá hýbat podle potřeby, priority se stanovují a mění podle okamžité potřeby firmy. Agilní metodiky jsou pro toto použití skvělá volba.
Začíná to drhnout v případě dodavatelských projektů (a tím nemyslím bodyshopping - to je druh interního vývoje, kde všechna rizika nese objednatel). Tady se objevuje spousta faktorů, které se mohou pokazit. A funguje to pouze v případě, kdy jde všechno podle plánu. Jakmile se objeví problémy, začne se to celé komplikovat, protože ani jedna strana (logicky nechce být ta špatná). Už jsem zažil pár podobných projektů, kde se ukázalo, že produkt manager přestal být ve shodě s managementem společnosti a všechno šlo do kopru - pro mě dobrý, vede to na krizové řízení a to mám rád.
A teď se dostáváme k veřejné správě, která je ještě úplně jiný level. Jak rozsahem, tak podmínkami.
Já celkem rozumím Vašemu postoji, ale ten je dán tím, že si ani vzdáleně neumíte představit rozsah, požadavky a specifika takových projektů - a znovu opakuji, mluvíme o páteřních IS veřejné správy. Právě naivita založená na neznalosti problému byla důvodem, proč I. Bartoš pohořel s DSŘ.
Především páteřní IS veřejné správy slouží jako podpora procesů definovaných zákonem (+ vyhláškami). Ze zákona plyne, jaké funkce a služby musí daný systém poskytovat. A také kdy. Nesmí být dostupné ani o den dříve a ani o den později. A jestliže tyto služby splňuje, pak není důvod pro vývoj dalších částí - to už je jen plýtvání penězi. Tak o jaké road mapě se můžeme bavit? Je začátek projektu a jsou termíny dané zákonem a seznamem požadavků, které v té době musí být dostupné.
U páteřních IS veřejné správy jsou navíc extrémní požadavky na dostupnost, spolehlivost, bezpečnost, nakládání s osobními údaji a ještě spousta dalších požadavků, daných zákony a vyhláškami, o kterých nejspíš ani nevíte, že existují (a je velmi dobrý důvod mít takové požadavky).
Nemyslím si, že máte představu o objemu zpracovávaných dat. Když jste se zmiňoval o ADIS - počty daňových subjektů jsou v desítkách milionů, počty písemností v řádu miliard a tým, který se o ADIS stará má řádově stovky členů (reálně by stačily i třetina, pokud by poslanci neměnili na pomalu na každé schůzi daňové zákony).
A v neposlední řadě, ve veřejné správa, stejně jako ve velkých korporátech, si všichni dávají velký pozor, aby v případě problémů nezbyl Černý Petr v jejich rukách (existuje proto květnaté: “mít oplechovanou p*del”). Jenže ve veřejné správě, na rozdíl od korporátů, si zásluhy přisvojí ti nahoře a problémy nechají spadnout na někoho dole.
Kromě toho se o velkých projektech rozhoduje na velmi vysoké úrovni - obvykle náměstků. Ale ani ti nechtějí riskovat neúspěch a tak se všechno posvěcuje na úrovni vedení úřadu, protože to je kolektivní orgán a tam nezodpovídá nikdo na nic. Náměstci přichází a odchází podle toho, jak se mění v čase politické a mocenské rozložení sil. Takže to, co bylo prioritou včera nemusí být prioritou dnes. Zažil jsem pár nadšenců, kteří přišli na centrální úřad s naivní představou, že to začnou dělat jinak. Jejich životnost byla v řádu měsíců. Reálně se stali ideálním obětním beránkem, na kterého se snesly průšvihy za posledních několik let a daný člověk byl velmi rychle odejit pro neschopnost.
Pro úspěšnou realizaci jakéhokoli projektu ve veřejné správě prostě musíte respektovat její specifika. Včetně toho, že organizační struktura úřadu je spíš taková základní orientační pomůcka a rozhodovací procesy mohou probíhat fakticky mimo ni. A včetně toho, že vám nikdy nikdo neřekne, a už vůbec nedá písemně, všechny informace o tom, jak vlastně procesy fungují. Jediným způsobem jak tyto velké procesy dotáhnout, za stranu dodavatele, úspěšně do konce je mít přesně definováno kdy a co bude dodáno. Určitě to někdo vytáhne a bude kontrolovat, jestli se to opravdu stalo.