Agilní vývoj ve veřejné správě

Teď jsem četl vtipný citát, že outsourcovat bezpečnost je jako outsourcovat kalhoty. Myslím, že pro Product Ownership platí totéž :slight_smile:

1 Like

Mně z celého tohohle vlákna není jasná jedna věc - může probíhat vývoj ve veřejné správě agilně i za současných podmínek, kdy se dodavateli nemůže moc zadat něco, co nebylo v zadání veřejné zakázky? Takhle mi přijde, že dnes pro agilní proces není vůbec žádný prostor…

1 Like

Ten základní rozdíl je podle mě v tom, že předmětem soutěže není ten dotyčný systém, ale práce nějakého vývojářského týmu – viz tenhle dřívější příspěvek.

Jde to a spousta úřadů to už umí. Docela dobrý pohled, kdo to umí-dělá, dává registr smluv a hledání podle “bodyshop” nebo “manday”, např. Výsledky hledání - Hlídač státu. . Aneb rámcová smlouva na různé IT role s definovanou kompetencí a cenou za MD. Čerpání potom probíhá na základě menších “objednávek”. V korporátu jsme takové smlouvy na MDs + detailní objednávky dělali úplně stejně :slight_smile:

2 Likes

Patří se ale dodat, že to funguje dobře u konzultantů a u malých až středně velkých projektů. U středních a větších projektů to je občas i způsob, jak obcházet Zákon o zadávání veřejných zakázek (ve smyslu “jsi kámoš, dělej si co chceš, vykaž si co chceš a já Ti to podepíšu”)
U větších středních a velkých zakázek to ale bývá docela problém, protože tento model dodávky projektu vyžaduje velmi silné kompetence na straně řízení projektu a ty ve veřejné správě obvykle nejsou. Taky většina velkých zakázek, o kterých vím a u kterých byl pokus o agilní řízení s podporou nasmlouvaných lidí, skončila špatně.
Čest výjimkám. Myslím, že by mě na jejich vyjmenování stačily prsty na rukou.
A je potřeba dodat ještě jednu věc - to, že se ve smlouvě mluví o body shoppingu ještě neznamená, že tito lidé budou pracovat na agilně řízeném projektu. V drtivé většině případů tomu tak nebude.

1 Like

Ano, silný product owner a projektové vedení na straně zadavatele je podmínkou v každé agilní metodice. Bez toho to fungovat nebude. :frowning: Jestli to někdo přesto zkouší, je třeba mu to rozmluvit :slight_smile:

Co jiného by dělali? :slight_smile: Buď je to průběžný rozvoj nebo nějaká vetší dodávka, je to vidět i z názvu smlouvy. Pořád z toho vyplývá, že know-how a řízení takové aktivity je u zadavatele - to je žádoucí stav.

Něco pro kámoše vždycky bylo a bude, i v soukromých firmách, na univerzitách apod. To už je ale odpovědnost toho, kdo takovou zakázku podepíše a schválí, za to projektová metodika nemůže a jiný typ smlouvy to nevyřeší :slight_smile: Tady by to dost chtělo nějaké srovnání ze zahraničí, jak dělají veřejné (IT) zakázky, jak tam funguje ÚOHS apod. Vsadím se, že už to někde ve světě umí a nemusíme to vymýšlet :slight_smile:

2 Likes

Cokoli. Konzultace. Údržbu. Školení. Drobné úpravy. Já jsem měl za poslední rok takových smluv na body shopping asi 8 a ani jedna neměla nic společného s projektem v tom smyslu, o jakém se tu mluví.

1 Like