Jeden večerní ajťácký nápad a výzva: kolem povodní vzniká spousta nestrukturovaných zdrojů informací, které se neustále mění. Ten shání to, tohle už nepotřebujeme, protože máme dost, koordinátor pro XY má telefon 1234, provozní doba od-do… A kdo chce pomoci se v tom těžko orientuje. Šlo by naučit nějaký LLM jen z konkrétních definovaných (oficiálních) zdrojů, které by průběžně sledoval a podle toho aktualizoval svoje další odpovědi? Dalo by se aspoň trochu spolehnout na správnost odpovědi, i když třeba ne úplně v čase? (může odpovídat pár hodin starou informací - to se děje i teď). Dokážete si představit, že by to fungovalo jako oficiální helpdesk či infolinka? Vlastně ani já nevím, jestli by to dneska technicky šlo
Jednoducha odpoved je: Ne, se soucasnou technologii to neni mozne.
Help desk (a nahrada supportu obecne) je takovy svaty gral prvni LLM (byly tu pokusy i pred tim na jednousich modelech). Ale v podstate selhava v tom, co si predstavis pod pojmem “help desk”, tedy pomoct uzivateli. Jediny benefit aktualnich implementaci chatbotu jako supportu je postaveni dalsi zdi mezi uzivatele a realny (drahy) support. A to u hodne sluzeb funguje, uzivatel to vzda a (ne)poradi si bez supportu.
Postavenim AI bota nad nejaka data dosahnes v zasade toho, ze clovek, ktery tu informaci z dat opravdu potrebuje ji ziska pozdeji a/nebo v horsi kvalite nez bez nej.
Tohle je zamýšleno jako asistent navíc pro “big data”, ve kterých se jako uživatel nevyznám, ne jako bariéra. Jen uživateli usnadnit prohledávání spousty různých a rychle se měnících zdrojů. Já mám třeba docela dobrou zkušenost s ChatGPT - v oboru, kde se vůbec nevyznám, nevím co a jak hledat, udělá přehled, navede na správné návody apod… Jen si občas trochu vymýšlí