Poslední dobou se hodně rozšířili různí boti pro online konference (Google Meet, Zoom, Teams, …). Umí zapisovat, nahrávat, shrnovat a podobně. Jak se na jejich použití díváte z pohledu účastníků a účastnic?
Nevadí mi vůbec
Nevadí mi, pokud dostanu možnost je odsouhlasit předem
Me na tehle botech prijde super, ze zvedomuji zasadni problem a to, ze spousta meetingu jsou uplne zbytecny a sly by redukovat na par bullet pointu, ktere by si predali AI agenti.
Je to takovy statement na urovni chozeni na porady v trenkach (no-pants Mondays by se rozhodne mely vratit do korporatni kultury!).
Proto mi neprijde stastne se tomu branit nastavenim kultury “tohle neni slusne”, jako s tema trenkama. Nejakou dobu budou zbytecne meetingy jenom pro boty a casem mozna vubec.
Jedna věc je tu kulturu nastavovat, ale druhá věc je taky to, jak se lidi sami od sebe cítí. Už takhle je pro spoustu lidí velké trápení dojít někam na call a když jsou tam ještě roboti, může to pro ně být extra překážka.
Vsak o tom mluvim. To, ze se nekdo citi spatne kdyz ma jit na meeting (a jeste hure, kdyz tam jsou boti) je naprosto normalni a je treba to resit. Ale resit podstatu problemu, tedy proc jsou ty meetingy stresujici a jestli nahodou nejde zavest nejaka opravdova inovace a ten stres odstranit.
Ale spis vidim pokusy o reseni nastavovanim kultury:
Meetingy jsou dobre, vyresime tam veci naprimo, co textem nejdou. (jako lol )
Boti jsou spatni. Narusuji nam kruhy. Fuj.
Tohle dokaze na nejakou dobu zalepit problem, ale zbytecnost a kognitivni narocnost meetingu + dalsi priciny problemu to neresi.
Za me zalezi, co je to za typ meetingu. Pokud tymove, tak mi to prijde v pohode.
Na verejne akce (aby tam za sebe nekdo poslal bota) je to za me velke ne, protoze to nahrava mimo moderatora a hosta i dalsi ucastniky…
S tímto souhlasím a doplním, že u veřejných událostí nebo meetingů, kde nevím, jaký bude dopředu technický setup je prima, pokud to člověk ví dopředu. A v ten moment si může přečíst třeba privacy policy, jak je ten model trénován atd.
V poslední době jsem u pár korporátních klientů zaznamenal integrace pro Zoom, které před samotným připojením zobrazí dialog, zda uživatel chce mít AI na tom callu nebo ne a při zamítnutí tam regulérně není, což je prima.
Ja taky pouzivam na macu BlackHole jako vitrualni loop interface, kde si posilam zvuk do prepisovace (a jinych kreativnich pouziti). Nevyhoda toho je, ze pak nejde na macu delat nic jineho => musi tam bezet ten meeting. Kdezto u bota, ktery se na meeting pripoji (dostava svuj vlastni zvuk) je to bezobsluzne a na Macu si muzu delat, co chci.
Navic sound interfacum malokdo rozumi a je tam velka bariera vstupu, dat aplikaci prava rozhazet nastaveni systemu. Ta u konkurencnich botu neni, to je webova sluzba na jeden klik.
Samozrejme to, ze pokus je neco online, tak to jde nahravat ve vsech myslitelnych pripadech snad nikdo nerozporuje.