Analýza otevřených vzdělávacích zdrojů od NPI

Zajímavá analýza:
https://www.npi.cz/aktuality/79104-projekt-podpora-kurikularni-prace-skol-vypracoval-analyzu-dostupnych-otevrenych-vzdelavacich-zdroju

Přidávám komentář a dotaz od Honzy Štefanidese:

Mně k tomu napadá - je nějaká best practice jak zveřejňovat metadata k různým datovým zdrojům tak, aby přes všechny šlo nějak rozumně vyhledávat? :slightly_smiling_face: Něco zvládne Google a SEO, ale bez předem známé a sdílené sady klíčových slov (hash tagů?) to ne vždycky jde rozumně použít a tady se spíš dohodnout nedokážou…

1 Like

Já jako laik bych očekával, že ty datové zdroje budou v Národním katalogu otevřených dat, kde jsou k tomu právě i ta standardizovaná metadata, například témata, licenční podmínky, frekvence aktualizace a podobně (viz náhodně vybraný dataset).

2 Likes

To je moc technické. Moje myšlenka byla pohledem uživatele “učitel hledající příspěvek do výuky XY pro 2. stupeň ZŠ” (ten o katalogu vůbec netuší). A z druhé strany taky tvůrce portálu s metodickými materiály, který chce, aby jednotlivé příspěvky ten učitel snadno našel (ten by snad katalog zvládl - ale pořád v něm bude jenom “metodické materiály pro školy” bez většiho detailu o každém příspěvku).
Aneb dneska jsou statisíce příspěvků na desítkách portálů v ČR (a tisících dalších v zahraničí), ale najít v tom něco konkrétního a zajímavého je věřím docela peklo i s docela inteligentním Googlem. Nemá to ještě nějakou lepší best practice na škatulkování, ideálně tak, aby nemuselo být centrálně nařízeno? :slight_smile:

1 Like

Aha! Už tomu líp rozumím, díky. Podle mě k něčemu takovému slouží (sloužila?) microdata, která se řídí schématem podle https://schema.org/. Namátkou jsem našel typ LearningResource. Vůbec nevím, jestli se to reálně používá – a jestli by to pokrylo ten tvůj use case.

2 Likes

Schema.org se používá.
Částečně to využívá právě třeba i Google, i když nevyužívá úplně všechno a některý věci si dělá trochu po svém. Určitě znáte takový ty extra nabídky z eshopů, nebo že se vám objeví seznam akcí – to je všechno díky těmhle mikrodatům.
LearningResource tam nemaj, i když postupně tu sadu rozšiřujou.
Nicméně to, že to nepodporuje Google neznamená, že to nebude podporovat někdo jiný, kdo se na to třeba specializuje.

2 Likes

Ano, tohle vím, že existuje a taky jsem to nikde neviděl live (zkusil jsem na jednom webu - a přišlo mi, že Google to úspěšně ignoruje). Nicméně i kdyby to udělali všichni provozovatelé, jak se to dostane k tomu hledajícímu učiteli? :slight_smile:
Ať jsem trochu konkrétnější - zkusíme třeba něco do mediální výchovy. Někde je na to škatulka (https://dum.rvp.cz/materials/vyhledavani?filter-orderBy=score&rvpFilter-rvp=ZP&paginator-totalPages=2, Člověk a společnost - mediální výchova - ČT edu - Česká televize, někde ani to ne https://www.dumy.cz/vyhledavani?do=prehledFiltr-submit&o=hr&d=d&fraze=*&keywords=&aplikace=all&vzdelavani=BE&sablona=all&zdroje=all&ekniha=all&video=all&seradit=Vyhledat&autor=&ico=&page=1) a vylezou stovky nebo tisíce odkazů, které dál už moc nejde třídit. Něco v tom najít je na celé odpoledne - a to se nedivím, že do toho lidi moc nejdou.
Když se podívám na analogii třeba u e-shopů a zboží, kde jsou taky milióny odkazů, pak jsou různé agregátory (Zboží, Heuréka, Google nákupy…), kde data skládá stroj. Nebo velké marketplaces, kde to skládají “prodejci” do předem daných škatulek (a uživatelé přidávají hodnocení). Plus prodejci jsou motivovaní, tj. dělají reklamu, propagace apod., aby se to uživatel dozvěděl na prvních pozicích. Tady nic takového není, stránkovat po 10ks na Googlu je peklo, vhodných zdrojů pro přímé hledání jsou desítky-stovky, že by se všichni domluvili na společných škatulkách spíš nehrozí. A mně vůbec nenapadá, jak správně na to? Nějak přiohýbat Google search, zkoušet vyrobit toho agregátora, nechat to na AI (naučit na těch odkazech a zadání spíš “vygeneruj nový materiál” než “najdi vhodný…”?), nahnat lidi do redakce, kteří budou publikovat předvýběry nebo nějak úplně jinak - jak? Nevěřím, že by to dneska nemělo použitelné řešení a přijde mi škoda, mít online spousty použitelných zdrojů, které ale “běžný Franta učitel” nedokáže najít :slight_smile:

2 Likes

Kdyby to používali všichni, tak je IMO výrazně jednodušší vyrobit ten katalog, který by ty zdroje učitelům nabídl na jednom místě.

Podobně dřív fungovalo třeba indexování podcastů na Googlu – nebylo nutné je někam ručně vkládat, stačilo mít odpovídající auto-discovery odkaz na příslušný feed ve zdrojáku někde na webu a Google podcast našel a zaindexoval.

Takhle nevím. Založit ten katalog na základě nějakého ručně dělaného úvodního seznamu, následně tomu udělat promo a říct zájemcům, jak můžou přidat ty svoje zdroje?

Asi jedině tak. Uvidíme, s čím přijde Výbor pro digitální vzdělávání, když už si to vzali jako téma :slight_smile: Náhodou jsem taky narazil, že vlastně existujou různé standardy i pro výměnu knihovnických dat, viz Metadata Object Description Schema - Wikipedia nebo MARC standards - Wikipedia - a k nim už bude i hromada různých nástrojů… něco podobného by se IMHO dalo tady použít taky. A zrovna ty knihovny by to nejspíš uměly i využít a dál sdílet :slight_smile:

Trochu offtopic, přivedlo mně k tomu výběrové řízení MZK https://nen.nipez.cz/verejne-zakazky/p:vz:stavZP=neukoncena&page=1-2/detail-zakazky/N006-24-V00019203 - zajímavé, že poptávají tvorbu opensource aplikace (jen v detailu zadání není nic o licenci ani následné podpoře pro uživatele). Mohlo by se to líbit komunitě - jen ta zase nesplňuje kvalifikační předpoklady na dodavatele zakázky :frowning: Na githubu mají spoustu opensource projektů - ale většina je zastaralá a neudržovaná…

1 Like