Ahoj! Mám pár služeb, které chci zálohovat. Často to dělám ručně, tedy jednou za x týdnů stáhnu data a nahraju je někam bokem. Chtěl bych to automatizovat, tedy například napsat nějaký skript, který jednou za těch x týdnů zabalí data a nahraje je bokem sám. K tomu ale potřebuje přístup k tomu zálohovacímu úložišti (například formou nějakého tokenu), a z toho nejsem šťastný. Kdyby tu zálohovanou službu někdo hacknul, nelíbí se mně, že by přes ten zálohovací skript mohl dál získat nějakou formu přístupu i k zálohovacímu úložišti. Jak tohle řešíte? (Hypoteticky by se mně líbilo mít nějaký token, který je pouze pro přidávání nových dat, ale to ta moje zálohovací služba neumí – je to jen obyčejný soukromý S3 kyblík na Hetzneru.)
Zalohovaci script bezi jinde a ma “read” pristup na produkci a “write” pristup do kyblicku. Tedy utocnik pristupem k jednomu z nich nema instantni pristup vsude.
Pokud bys chtel jak popisujes “write only pristup”, muzes si zalohu po uploadu na “write” bucket” nejakou lambdou presunout jinam, kde k ni klic z produkce nebude mit write pristup.
Spuštění skriptu jinde mě nenapadlo, to je hezké řešení, díky!
Taky používám, jeden stroj vygeneruje zálohy, jiný je přesune třeba na šifrovaný rclone. Jen to datově hrozně bobtná ![]()
V minulosti když jsem jako cíl používal Synology, tak tam přímo v oprávněních ke komerčnímu adresáři šlo nastavit že skupina uživatelů může vytvářet nové soubory, ale nemůže měnit existující.
Nějaký zálohovací sw s tím měl problém, potřeboval ty soubory během zálohy upravovat, tak jsem udělal skript co jedou denně všem souborům upravil oprávnění na readonly.