Tak já vykopnu! Slýchám toho hodně, začnu namátkou:
Legislativa
Z mnoha zdrojů víme, že zakázky na digitální produkty nebo služby prakticky nejde vysoutěžit tak, jak by bylo potřeba. V prostředí veřejné správy vznikají z různých důvodů velmi často obří monolitické zakázky za stovky milionů korun, které je potřeba maniakálně přesně specifikovat dopředu. To je trochu jako kdybychom chtěli do detailu předem na tahy naplánovat bitvu u Slavkova a následně to mohli už jen spustit a dívat se, jestli jsme to naplánovali dobře. Taky to podle toho často dopadá.
V poslední době o tom mluvil například Martin Mesršmíd, ředitel DIA, v rozhovoru pro Rozhlas:
Poslední, co mě vnitřně zklamalo, byla otázka zakázková. Třeba z mého pohledu naprosto obsahově nesouvisející zakázky musejí být z nějakého zákonného důvodu soutěženy dohromady, jako jedna velká zakázka. Nechali jsme si na to dělat právní rozbor, a zjistili jsme, že skutečně soudy takto rozhodují.
Čili já budu muset do jedné velké nadlimitní zakázky dělené na části dát pět nesouvisejících věcí. Jen proto, že to má náležitosti, které to jakýmsi způsobem propojují. To mě překvapuje, a částečně jsem z toho zklamán. Samozřejmě to uděláme, jak je potřeba, ale znamená to, že musím obcházet překážky, které jsem nečekal.
Případně tady Michal Bláha v rozhovoru pro Forbes:
Stát má obecně při zadávání zakázek velmi omezené možnosti výběru dodavatele. Vše se musí soutěžit podle zákona o zadávání veřejných zakázek, což například znamená, že nemůžete snadno vyloučit dodavatele, s nímž máte historicky špatnou zkušenost nebo který odvedl v minulosti průměrnou či dokonce podprůměrnou práci.
Zároveň je tam velká byrokracie a poměrně široké možnosti, jak mohou neúspěšní dodavatelé zakázku prodlužovat, odvolávat se a jiným způsobem bránit jejímu uskutečnění. Bez ohledu na to, zda bylo vše v pořádku, nebo ne.
Odvolacím orgánem je Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nebo soudy, které často rozhodují velmi formalisticky, nikoli věcně. Tím se realizace zakázek komplikuje, velmi často prodražuje, ale co je hlavní, taky protahuje. Soukromá sféra takové problémy vůbec nemusí řešit.
Nevím, co přesně je tady potřeba změnit, ale určitě bude potřeba vybudovat příklady dobré praxe, jak se dají s rozumným rizikem soutěžit tyhle zakázky, aniž by byly předem nastavené blbě anebo hrozilo, že po vás půjde ÚOHS nebo někdo další. A pokud to při současné legislativě fakt nejde, tak ju změnit.