Poptával jsem na našem Mastodonu, jestli by byl zájem číst témata z diskuzního fóra přes Mastodon nebo obecně ve Fediverse. Výsledky jsou dost jasné (40+ hlasů, 75 % pro), takže jak bude vhodná chvilka, podívám se na plugin pro ActivityPub:
Kdyby vás k tomu něco zajímalo nebo jste chtěli něco dodat, pište.
Ja jsem nad propojenim sluzeb s Fediverse docela dlouho premyslel a vlastne jsem nenasel zadnou “automatizovanou” funkcni cestu. Ve zkratce bych se nebal rict, ze zadne automatizovane reseni nebude funkcni. (jako zadne)
Uvazoval si nad vetsi “moderaci” fora a Mastodonu? Kdyby si s tim aktivne pracoval a zajimava vybrana temata do Fediverse prinasel a diskutoval o nich i na Mastodonu, tak by to funkcni bylo.
Mám to hodně podobně! Zejména nevidím funkční (ve smyslu dobrého UX) obousměrnou cestu, díky které by lidi mohli odpovídat na Mastodonu a příspěvky se rozumně vkládaly zpátky na Discourse. Beru to zatím jako takové „RSS“, tedy jednosměrný kanál, na kterém můžou zájemci sledovat zajímavé příspěvky a pokud na ně budou chtít reagovat, tak si otevřou Discourse. Neumím to úplně umyslet dopředu, ale říkám si, že dokud to bude pouze jednosměrné (nebude to měnit obsah Discourse), můžem to zkusit a nejspíš nic moc nezkazíme.
Ten výběr zajímavých příspěvků a jejich další promo je dobrý princip, který budeme velmi pravděpodobně používat tak či onak.
Ja jsem obecne proti tomuhle pristupu, kazdy plugin, nastroj, technologie sebou nese agendu. Minimalne o tom musis nekomu rict, nekde to napsat, tedy zabira to cas a real estate psaciho prostoru za nulovy uzitek => ve vysledku je to negativni prinos.
My ale zatím nevíme, jestli to bude mít nulový užitek, ne? Je to experiment. Pokud z těch ~40 lidí, co odpověděli kladně, bude příspěvky sledovat třeba dvacítka, tak mně to dává smysl. Ale jasně, může to úplně uhnít. U takhle malých věcí mně to neva, nepřišli bychom o velkou investici. Nebo ti tohle přijde tak niche, že bys do toho vůbec neinvestoval?
Zapnul jsem zkusmo ActivityPub pro kategorii Tržiště, ve Fediverse možno sledovat jako @trziste@diskutuj.digital. Budu to chvilku pozorovat a pak bych tomu udělal větší promo třeba na Mastodonu.