Doporučte appku pro převod textu na řeč

ahoj,
občas potřebuji šetřit oči, a proto hledám nějakou jednoduchou aplikaci, která mi přečte jakýkoliv vybraný text v mém PC (na www, ale i v programech jako Slack).

Windowsovské předčítání neumí číst vybraný text (čte tak nějak nesystematicky vše co je na monitoru)

Ideálně si představuju princip jako u Google překladače - okno, kam vložím text k přečtení. Zmíněný Google Translate ale nemá funkci start/pause, takže umí číst vždy jen a pouze od začátku vloženého textu.

Úplně nejlepší by bylo nikam nic nekopírovat, prostě označit libovolný text a ten si nechat rovnou na tomto místě přečíst (fungují tak třeba některé překladače).

Díky!

1 Like

Safari to má vestavěné (vyberu text, kliknu pravým tlačítkem a zvolím Speech → Start speaking). Ale když koukám, tak mám totéž v menu i v Chromu. Tak to bude asi systémová věc v macOS, hm, to ti moc nepomůže.

Určitě budou existovat nějaká rozšíření do prohlížeče, namátkou jsem našel třeba Read Aloud pro Chrome. (Bacha, je potřeba si udělat představu, jestli je to rozšíření důvěryhodné – já jsem ho jen náhodně našel, nemám s ním zkušenost.)

1 Like

díky,

kde přesně to v Chromu vidíš? Když označím text a kliknu pravým, tak tuto možnost tam nemám.

Ta rozšíření pak prozkoumám blíž. Na něco jsem koukal. Často to má limity slov - opět hledám něco free.

Jak jsem psal – ta položka v menu je systémová věc na macOS, takže to ti nepomůže, pardon.

1 Like

Na mobilu ElevenReader, čte česky lépe než iOS.

Má i plug-in na sdílení, takže z jiných aplikací jde odkaz nasdílet do Eleven, ten si jej otevře a přečte. Taky to reaguje na systémové ovládání přehrávání, takže mobil do kapsy a ovládat sluchátkami.

1 Like

Vestavěné to má i Edge - výběr pro čtení nahlas nebo přímo asistivní čtečka. Celý Office365 umí číst - Outlook, Word apod. Já to využívám i v mobilu, otevřu Word dokument a nechám si ho v autě předčítat do hansfree…

1 Like