Doporučte web nebo aplikaci pro seniory

Krásný den všem!
Dáváme dohromady přehled služeb, ze kterých si buď senior sám nebo jeho pečující (z rodiny nebo i profi pečující) může vybrat. Ať už pro trávení volného času, podporu zdraví, nebo třeba spojení se světem a přáteli.
Např. seznamka Mingly, appka Terrapino, web Po stopách rodokmenu atd.

Moc se těším na vaše tipy!

Julie Tomaňová
(data použiju do přehledu technologií/služeb vhodných pro seniory,výsledky nasdílíme)

4 Líbí se

Termín služba při zmínce webu Po stopách rodokmenu se trochu rozostřuje. Analogií by sem patřily služby MyHeritage, FamilySearch, Geni nebo WikiTree (v těch lze vytvářet privátní rodokmeny nebo se podílet na tvorbě společného celosvětového rodokmenu). Kolem toho je spousta mravenčí práce jako přidávání citací, linkování zdrojů, normalizace názvů lokalit apod.

Své paměti mohou předat dalším generacím přes https://www.pametnaroda.cz/

Mohou se podílet na tvorbě Wikipedie, existuje dokonce dedikovaný projekt Senioři píší Wikipedii.

Sdílet příběhy mohou na Seznam Medium, na platformě Medium.com

Mohou se podílet na zmapování invazivních rostlin, ale obecně celé přírody ve svém okolí přes appku inaturalist.org

6 Líbí se

To jsou všechno velmi zajímavé odkazy a opravdu oceňuji, že všechny míří na tvorbu a ne pouze konzumaci obsahu! A jestli senioři mohou sami sobě i ostatním nějak prospět a prožít své další dny smysluplně, tak je to právě předáváním svých zkušeností a zážitků ostatním.

Samozřejmě si dovedu představit, že je to pro některé zcela nová úroveň a může to pro ně být jak technicky, tak mentálně náročné. Např. přispívání na wikipedii není asi totéž, co přispívání na Facebook jak uživatelsky, tak z pohledu kvality informací, atd. Ale rozhodně to stojí za to! :heart:

Pokud by třeba někdo chtěl na toto téma uspořádat pro seniory školení, nabízím prostory v centru Prahy!

4 Líbí se

Zdravím!
Možná to bude znít odvážně, ale přidala bych na seznam duolingo. Je velmi user friendly, takže se s ním naučí i méně digitálně zdatní lidé, a učení jazyka (třeba angličtiny) může sloužit jako kognitivní trénink. Moje babička mě už rok tvrdě drtí v diamantové lize :grin:
Jinak super vlákno, samotnou mě to zajímá, jsem zvědavá na další nápady. Appky jinak znám spíš anglické.

6 Líbí se

Nechcete aji YouTubové kanály? Často jsou anglicky, ale mám dojem, že některé z nich, například opravy, kutění a podobně, by můj dědeček blahé paměti miloval bez ohledu na jazykovou bariéru.

Moc pěkné téma, byť docela široké! Už jen tím, že každý člověk je jiný.

Zkusím přispět aspoň konkrétním příkladem z příbuzenstva. Cca 80 let, samostatná, aktivní, počítače ani mobilu se nebojí, sama si umí spoustu věcí vyhledat, případně nainstalovat. Na internetu nakupuje nerada a platit tam kartou bere jako nebezpečnou záležitost. Takže pokud apka, tak zadara (případně u nákupu asistuju, aby si byla jistá, že ji někdo neokrade).

U mobilních apek je pro ni nejdůležitější jestli to umí česky, jak moc je apka intuitivní a hlavně jak se apka chová v režimu kdy je na mobilu zvětšené písmo (aby nemusela luštit ty blechy + se tam někam strefovat). To je pro ní opravdu důležité (a ne vždy to funguje optimálně).

Co si pamatuju, že konkrétně potřebuje a používá:

1. Wifi kde to jde + data na telefonu když není wifi
  2. Foťák na mobilu, aby mohla fotit + sdílet fotky
  3. Místo klasického volání a SMSek jsme se nakonec ustálili v rodině na WhatsAppu. Docela fajn trik je založit si jednu grupu na rodinné sdíleni fotek, ale většina komunikace stejně jede 1:1.
  4. Ráda chodí (nordic walking). Na měření kroků + zaznamenávání trasy má hodinky (myslím že Redmi, ale nejsem si jistý verzí) a k tomu apku na mobil.
  5. Na počasí má jak tu default apku ze Samsungu, tak Ventusky
  6. Na měření tlaku přístroj od Omronu, který to umí posílat do apky v mobilu, aby si to nemusela zapisovat
  7. Má nastavené budíčky na to kdy má brát jaké léky
  8. Google kalendář na svátky/narozeniny (dřív na to používala apku na PC, ale už si to přepsala do googlu a má to tím pádem všude)
  9. Číst knížky na mobilu jí už moc nejde (malá písmenka), ale umí si je nechat předčítat přes Accessibilitu/Zpřistupnění. S tím kde to jak nastavit jsem jí pomáhal. Hlas zní sice pořád dost uměle (oproti audio knížkám), ale dá se tím pádem číst jakákoliv ekniha zadara, co nabízí databazeknih.cz. Taky se dá případně v nastavení pohrát s rychlostí nebo výškou hlasu (nevím ale, jestli to mají všechny telefony).

Tak nevím, jestli je přímo cílovka toho webu. Senior (podle věku) určitě je, ale do stereotypního podání seniora v médiích (tj buď se všeho nového bojí a pokud se nebojí, tak se nechá napálit) úplně nezapadá. A taky asi ještě nemá[me] úplně potřebu assistivních technologií, o kterých se tam mluví.
V tom mém příkladu mi příjde, že je důležité snižovat bariéru v tom běžném, každodením používání a snažit se o osvětu v bezpečnosti.

Na druhou stranu chápu, že je to poměrně těžká problematika. Měli jsme známou, která (díky nemoci) přestávala rozeznávat mobil a dálkové ovládání na TV. Tam by pak každý tip pro ty, kteří se o ní starali, byl dobrý.

Nevím, jestli jsem aspoň trochu pomohl, ale určitě držím palce!

3 Líbí se

Myslím, že jsou tu opravdu minimálně dvě cílovky:

1. Lidé, co jsou na tom zdravotně a/nebo psychicky relativně špatně, a je tedy potřeba najít nízkoprahové aplikace, případně aplikace, které jim v něčem mohou pomoci
  2. Agilní a zdraví lidé, kteří i přes svůj věk stále hledají práci a uplatnění, často technicky gramotní

Opravdu mě velmi zaujala ta druhá skupina – takových lidí je potřeba si také vážit a pečovat o ně – může se velmi rychle stát, že spadnou do skupiny č. 1, například pokud jim odejde partner nebo ztratí svoji dlouholetou práci.

Pro tento případ přidávám velmi zajímavou možnost pro lidi, co umí cizí jazyky: Crowdin.

Je to platforma pro překlady typicky softwarových produktů, ale je tam i spousta veřejných, typicky opensource projektů. Jedním z nich je. např. lokalizace známé Khan Academy.

A jak je vidět, je tam ještě hodně práce.

Ano, toto jsou příležitosti, bez ohledu na věk, pro pár lidí, kteří se rozhodnou ve skutečnosti něco vytvářet a ne jen konzumovat. Dovedu si ale přestavit, že pro takové lidi to může být velmi smysluplný cíl, který všem ostatním může dost pomoct.

4 Líbí se

super, děkuji za tipy!
v první fázi hledáme hlavně “nízkoprahové” aplikace / weby, v češtině, ale to neznamená, že u toho zůstaneme. Všechny tipy si ukládám a když Vás napadne něco dalšího, třeba v reakci na další diskutující, budu moc ráda.

Pěkný den, děkuji za tip! Za sebe osobně mám podobný problém, napadají mě hlavně appky dostupné jen v angličtině…

Zdravím, do přehledu bych youtube kanály na první dobrou nejspíš nezařadila, ale tipy posbírám ráda, můžeme z toho časem udělat shrnující článek na blog nebo seznam na vyžádání :slight_smile:

1 Líbí se

Pomohl, děkuji! to jsou data přímo z terénu, to je nejlepší :slightly_smiling_face:
Krásný den

1 Líbí se

Děkuji za komentář k cílovce, souhlasím a děkuji za zmínění Crowdinu!

1 Líbí se

Supr! Namátkou vybírám:

Sampson Boat – kluk z Anglie koupí ve Státech za dolar stoletou a prakticky zničenou jachtu Tally Ho, kterou následně v průběhu několika let úplně opraví a vydá se s ní na moře. Video zhruba co 14 dní, je tam vidět celý průběh oprav od vraku až po nové vyplutí na moře. Nejlepší kanál na YouTube vůbec :slight_smile:

Mr. Chickadee – stavění, práce se dřevem i dalšími materiály, prakticky výhradně starými nástroji a technikami.

Lignum – moderní stavění a práce se dřevem, moderní technologie jako robotická ruka.

My Mechanics – maniakálně pečlivé opravy všech možných věcí od staré lampy až po kompletní renovaci auta.

Mend It Mark – neuvěřitelně pozitivní pán odněkud z Británie spravuje starou elektroniku. Má krásně vybavenou dílnu, mraky osciloskopů, generátorů signálu a podobně, převíjí cívky, odlévá tlačítka, šílenec nejlepší.

Ishitani Furniture – japonský truhlář, mix starých a nových nástrojů a technik, minimalistický styl, velmi pečlivý.

Shoyan – japonský tesař, zejména dřevostavby, kompletní průvodce od základů až po dokončovací práce. Krásná dřeva, čistá práce.

Moji dědečci by z toho byli nadšení :slight_smile:

5 Líbí se

Zdravím,
ještě mě napadla aplikace Audiotéka, přes kterou se dají kupovat a poslouchat audioknihy. Může vyžadovat pomoc s instalací a nějaké základní zaškolení od rodinných příslušníků, ale vyplatí se to. Je to skvělé hlavně pro lidi, kteří mají rádi knihy, ale už na ně třeba nevidí :slight_smile: A je to komplet česky!

6 Líbí se