V Hnutí DUHA připravujeme tvorbu našeho nového webu a rádi bychom se rozhodli, zda ho znovu postavit na Drupalu (se kterým pracujeme už řadu let), nebo zvolit jiné řešení.
Z interního předvýběru jsme vybrali Wordpress (konkrétně ve variantách Gutenberg, Astra šablona + Elementor, Avada či Blockera) a Astro (+ headless CMS, pravděpodobně builder.io), proto hledáme dobrovolníky či dobrovolnice, kteří by nám pomohli s doplněním informací a zkušeností s tímto softwarem formou vypracování strukturovaného posudku podle otázek v zadání.
Vzhledem k harmonogramu projektu potřebujeme, aby byly posudky vypracovány nejpozději do 7.4, později v dubnu bychom si pak rádi ještě na cca hodinu zavolali, aby mohly být zodpovězeny otázky, které pravděpodobně vyvstanou. Jako malou odměnu nabízíme poděkování v rámci nového webu.
Super, to vypadá hezky rozmyšlené. Mně osobně ještě při výběru řešení pomáhá aspoň stručná znalost základních use casů – chceme tam mít aktuality, lidi se můžou přihlásit a nastavit odběr newsletterů, publikujeme blog s frekvencí x článků měsíčně, etc. Občas takhle člověk může zjistit, že mu nějaké řešení bezvadně sedí až na jeden dva use casy, které se dají odbavit jinak (nebo se ukážou zbytné).
Ahoj Miloši ,
v tom dokumentu několikrát zmiňujete Design Systém. Je možné ho už někde vidět?
S WP moc nepracuju , ale co jsem v poslední době viděl výsledky z různých builderů, tak bych se trochu bál výsledku co se týče výkonu. Směs různých písem a scriptů, kdy tvůrce netušil proč a odkud se berou… A druhá stránka věcí je placení, nedávno jsem zažil web, kde tvůrce nezaplatil a část webu přestala fungovat. Majitelé (úředníci) si toho nevšimli, protože už měli odškrtnuto že je hotovo.
Zjišťoval bych pro to, za co se platí – za možnost používání extra funkcí, nebo to ovlivňuje i zobrazování? U těhle masivních pluginů se taky stává, že mezi verzema změněj výrazněji funkcionalitu. Ale věřím, že zkušený WordPresista bude vědět co a jak použít.
Kdybyste chtěli pokračovat na Drupalu, tak se na mě můžete samozřejmě s důvěrou obrátit.
Za mne bych zvolil nez Elementor, tak Bricks. Nepotrebuje tolik pluginu jako Elementor, rychlost je uplne nekde jinde a dobre se s nim pracuje.
Pokud budete mit dobre udelany admin, tak do designu nemusite ani zasahovat a 90% obsahu si zpracovavate za administrace.
Hodne bude zalezet take na hostingu, osobne doporucuji litespeed servery, hostcreator, hostinger… je to vykonostne znat.
Klidne si muzeme dat nejaky online call, lde Vam mohu ukazat, jak se s WP pracuje, jak vypada Bricks, Elementor, administrace hostingu atd… at si udelate tale svoji predstavu.
Gratuluji k tomu, že jste došli k odvratu od Drupalu, ačkoli, jak zmiňujete, je stále ve hře. Rychlost a přesycení WP vč. builderů je už passé, a když najdete někoho, kdo to umí, tak to nebude problém. Spoustu věcí jde navíc vyrobit po vlastní ose/naprogramovat než cpát a kupovat dodatečné pluginy.
Podle zadání se přikláním k úvaze o zde doporučeném Bricks
Na druhou stranu, pokud budete mít hosting od extérní firmy/poskytovatele, tak zvažte i případnou legislativní oblast dat při výběru. Někdy je nutné vědět, kde jsou uložiště a mít je minimálně na území EU.
Jednoduchá odpověď na otázky je pak ta, že ve WP je všechno možné, všechno editovatelné na různých úrovních, ale! Vždycky záleží na tom, kdo vám ten web postaví. Jsou různé přístupy a některé firmy jsou spíš provýdělávající než proklientské a budou dokola tvrdit, že něco nejde, přitom to buď jde, jen ne v jejich vlastní struktuře postavené na WP, nebo to nejde, protože nechtějí/neumí/chtějí za to víc atp.
Rozhodně jde WP mnohem více obsluhovat běžnými laiky než Drupal a ušetří to spoustu času a peněz do budoucna.
Já bych se taky přikláněl k Bricks, dohromady se slušným hostingem například Hostinger, jak už někdo zmiňoval, je rychlost i bez optimalizace velice dobrá. Kdybyste se rozhodli pro WP a Bricks, můžu nabídnout služby UI design a frontend dev.