Bavili jsme se v týmu o tom, že bychom se rádi víc vědomě zaměřili na nástroje a procesy: Neděláme třeba někde něco zbytečně složitě? Nedalo by se něco (líp) automatizovat? A podobně.
Je jasné, že na něco přicházíme průběžně, ale pod tlakem operativy se často stává, že člověk chodí naučenými cestami bez ohledu na efektivitu nebo pokrok. Proto bychom tomu rádi věnovali nějaký vědomý čas, třeba ve formě pravidelné ceremonie.
Děláte něco podobného? Nebo jak zařizujete, abyste se učili nové věci a průběžně nahrazovali složitější postupy jednoduššími? Díky za libovolné tipy! (Jsme malá neziskovka, zhruba deset lidí.)
Osobně doporučuju pravidelně si připomínat, jestli si nemůžu nějak zjednodušit to, co dělám. Třeba na konci dne se podívat, co jsem dělal a říct si, jestli to netrvalo moc dlouho? Nebo se podívat ráno na to, co mě čeká, a zamyslet jestli by to nešlo udělat třeba automaticky.
Já si tyhle věci připomínám vždy na konci týdne, když plánuju další týden. Vidím úkoly a projdu si pro každý seznam bodů - můžu něco automatizovat? Můžu někde udělat checklist? Můžu udělat z něčeho mustr? Může mi pomoct AI?..
Alternativou můžou být pravidelné připomínky, které vyskočí třeba několikrát denně opět s dotazem - nemůžeš si nějak zjednodušit příští úkol? Nešel nějak lépe dělat ten předchozí úkol? (já si takhle posílám v Notionu připomínky pro jiné věci, které si chci neustále připomínat).
Asi to není pro každého, ale je to systém, který člověka donutí se fakt pravidelně zamýšlet
Co pak podle mě funguje pro všechny je, že je nějaký úkol fakt nebaví a vědí, že ho ještě někdy budou dělat. Tam nepotřebuju připomínat, abych se nad tím zamyslel, ale automaticky mi v hlavě vyskočí “takhle už znova ne, co s tím můžu udělat?”.