Kolik měsíčně platíte za armádu ČR?

Ahoj všem co se zajímají o ČR a státní rozpočet,

už rok pracuju na projektu Lidový rozpočet. Aplikace, která umožňuje prohlížet příjmy a výdaje státního rozpočtu. A u výdajů dopočítá kolik za kterou konkrétní službu člověk měsíčně platí. Např. za armádu, dotace do školství, IZS nebo Kancelář Prezidenta republiky.

Lidový rozpočet vznikl jako hobby projekt a postupně přerostl v něco smysluplnějšího. Mám vlastně dvě motivace k jeho tvorbě.

1. Štve mě, že každý rok na podzim se diskutuje nad návrhem státního rozpočtu a přitom o něm jsou data v padajícím systému Monitor, který nejde otevřít ani na telefonu a pro obyčejné lidi není použitelný.

2. Štve mě, jak často slyším, že stát dává málo a bere si moc. Jako by to byly dvě nesouvisející hromádky. Zároveň chápu, že tohle propojení daní co platím státu a toho co za to dostávám je pro lidi netransparentní a těžko pochopitelné.

Zatím je aplikace nedokonalá a neúplná. Je tam spousta míst pro zlepšení. Ale už teď chci znát zpětnou vazbu. Cokoliv co vás napadne. Poslouchám. :slight_smile:

https://peoples-budget.vercel.app/

1 Líbí se

Tady je pěkná alternativa Státní rozpočet jako tisícikoruna :slight_smile: Loni někde byl i celý rozpočet v excelu - dalo se modelovat, kolik musím zvýšit daně, aby dostali důchodci nebo učitelé +1000 Kč/měsíc, ale teď se mi to nedaří znovu najít. Za mně pro představu stačí co nejjednodušší, klidně nějaký průměr, třeba kolik ročně platím za benzín nebo plyn ani netuším - musel bych to někde hledat = moc složité. Aby to bylo kompletní, jsou tam i další částky jako sociální+zdravotní pojištění, daň z nemovitosti, slevy za důchodové spoření, hypotéky, daňový bonus za děti apod. - správně by se to mělo počítat z hrubé mzdy mínus všechny povinné platby. Aby bylo kompletní “kdybyste státu nic neplatil/a”, jsou tam i další platby - teď populární veřejnoprávní média, místní poplatky za psy, popelnice, parkování, různé správní poplatky na matrice, soudech, stavebním nebo živnostenském úřadě, za vydání pasu… to všechno je taky “stát” :slight_smile:

Ještě by dávalo smysl ukázat, jak fungujou dotace třeba na pracovní místo. Stát přes Úřad práce dává 85%, z podnikatele vytáhne 15%. Na oplátku dostane cca 45% zpátky na povinných odvodech, z čisté výplaty potom nějakých 20-30% na DPH a spotřební dani. Ušetří za podporu v nezaměstnanosti, podpořený si zachová pracovní návyky a ještě vytvoří nějakou hodnotu pro zaměstnavatele = za mně to pohledem státu vychází dost pozitivně, i když to tak na první pohled nevypadá :slight_smile:

2 Líbí se

Díky za názory. Státní rozpočet jako tisícikoruna je super! Díky za odkaz. Kdybys někdy ten excel našel, tak za něho budu tady rád. :slight_smile:

Taky jsem přemýšlel, jestli prostě jen nenechat nastavení příjmů a zbytek vzít průměr. Takže díky za potvrzení.

Co se týče “kompletnosti”, chtěl bych někam sepsat jak se tohle počítá. Ale zatím stručně:
sociální a zdravotní se dopočítá samo ze zadných příjmů. slevy na dani můžeš zadat (součet důchodového spoření, hypotéky, děti, …). Všechno ostatní co jsem vyhodnotil jako míň důležité (daň z nemovitosti, různé poplatky a platby) jsem vzal paušálně. Jinak řečeno, všechny příjmy státního rozpočtu, které platí občané tak jsou “nějak” paušálně započítány. Vyjímkou jsou “fixní” příjmy jako například za prodej státního majetku nebo příjmy co nesouvisí s občany. Např. ze státních podniků.

Tj. pokud se tyhle všechny poplatky co píšeš dostanou do státního rozpočtu jako příjmová položka, tak s nimi aplikace počítá. Nicméně je pravda, že model výpočtu je dost zjednodušený a není přesný.

Upřímně si nedovedu předtsavit jak tenhle případ dotací v aplikaci představit … moc tam nevidím spojitost se zbytkem.

Možná ještě dodám důležitou věc. V datech jsou kromě oficiálního státního rozpočtu “přilepené” příjmy a výdaje zdravotních pojišťoven podle jejich Zdravotně pojistných plánů (roční rozpočet pojišťovny). Z mého pohledu je to taky příjem státu, který jako občan platím. I když oficiálně nespadá přímo do státního rozpočtu.