Ahoj! Chystáme se společně s @matej za Česko.Digital na tenhle kulatý stůl:
Máme se tam bavit zhruba o prioritách digitální občanské společnosti v příštích pěti letech, o výzvách v moderování obsahu, digitálních svobodách a boji proti dezinformacím.
Hlavní téma, na které bych se chtěl zaměřit já, jsou digitální platformy jako prostředí pro veřejnou diskuzi.
V politických debatách v televizi si často úzkostlivě hlídáme časovou dotaci pro jednotlivé host*ky, ale o tom, nakolik „férové“ prostředí panuje například na sociálních sítích, víme jen velmi málo. Není to jen teoretická obava – například algoritmy X/Twitteru během amerických prezidentských voleb nadržovaly republikánům. Je tohle pro nás dlouhodobě přijatelné prostředí? Co s ním chceme dělat?
Další zásadní háček je v tom, že platformy dneska z různých důvodů snižují dosah novinářského obsahu – například Meta v Kanadě už rok novinářský obsah blokuje úplně a Google v ČR „degraduje“ novinářské výsledky ve vyhledávání. Přitom mají platformy čím dál větší „monopol“ na pozornost občanů a občanek, takže jejich algoritmy vlastně rozhodují o tom, z čeho je a není téma, o čem se společnost baví a o čem ne. To mně přijde velmi křehké.
Dál se nám tu rozšířil takový nešvar, že nás veřejné instituce informují na soukromých platformách, kde se lze k informacím dostat pouze po přijetí často velmi diskutabilních podmínek. Dobře tenhle efekt popsal během povodní @Sesivany na svém blogu. Podle mě je fér se bavit o nějakém „právu být informován z veřejných zdrojů“.
A konečně je tu pro mě téma přílišná závislosti Evropy na zahraniční digitální infrastruktuře – jak hardwaru, například z Číny, tak softwaru, ve kterém je velká část běžně používané digitální infrastruktury (AWS, Google Cloud, Azure, …) americká. Mimo jiné platí, že čím víc se budeme vzdalovat ve svém pojetí soukromí od toho amerického nebo čínského, tím větší riziko tyhle závislosti představují. Víc o tématu píše například Bert Hubert.
Nechám na Matějovi, jestli chce blíž představit svá témata. Oba nás ale zajímá: Dává vám to takhle smysl? Myslíte si, že nám tady nějaké silné relevantní téma chybí a měli bychom ho prezentovat? Napište nám do komentářů!