Lepší řešení pokut za špatné parkování?

Kamarád někde špatně parkoval, dostal lísteček na auto, lísteček se ztratil a kamarád se to dozvěděl až po nějakém dalším správním kroku.

Tak ho napadlo, že by městská policie, která tuhle agendu u nás dělá, mohla mít mobilní tiskárnu na lepicí štítky s QR kódem – jednak by ten přilepený štítek líp držel, jednak by se mu líbilo, že by přes ten QR kód mohl celou agendu rychleji vyřešit, například i zaplatit.

To téma mě celkově zaujalo, ačkoliv nejsem řidič, takže netuším, jak reálné to je a jaké tam jsou háčky. Znáte někdo město, kde by tuhle agendu měli víc digitalizovanou a měli lepší UX pro policisty v terénu nebo pokutované řidiče?

3 Likes

Už vidím ty tahanice a stížnosti od řidičů, jak jim štítek poškodil auto.

Mě by se asi líbylo, kdyby to přes SPZ spárovali s člověkem a tomuto rovnou poslali do datovky, ale to má taky háčky…

4 Likes

Ta datovka mě též napadla, taky bych ju preferoval, ale jakékoliv řešení by mělo podporovat i tu analogovou cestu, jinak je to zase digitalizační šikana :slight_smile: Vhodné lepení je asi čistě otázka technologie, určitě jsou nálepky, co jdou sundat beze stop.

3 Likes

Pokuty (rychlost, parkování) úplně běžně chodí do datovky, pokud to má město propojené.

2 Likes

Díky moc! Co s čím je potřeba propojit, neznáš ty agendy podrobněji? Po konzultaci s místostarostou mám dojem, že u nás funguje automatické hlášení přestupků z kamer, ale hlášení přestupků od strážníků v terénu asi bude jiný use case…?

1 Like

Mně chodí pokuty za parking do datovky. Než jsem ji měl, chodilo to s modrým pruhem poštou. Podle mě je to jediný legální postup. Registr vozidel určí vlastníka, který ručí za vozidlo a hradí pokuty (osoba blízká už je zrušená).
Takže policie (i městská) si má vyjet z registru vozidel adresu / datovku a poslat výzvu k úhradě s popisem a fotodokumentací přestupku. Lísteček si můžou strčit za klobouk. Právníci ať mě kdyžtak opraví / doplní.

2 Likes

Aha! Ten lísteček byl podle mě totiž výzva k podání vysvětlení, což by mohl být nějaký méně formální předstupeň samotného přestupku? Hádám, nevím. Mohlo by to vysvětlit, proč tam nenaskakujou ty automatizované procesy.

OK, tak ještě jedna konzultace s místostarostou a myslím, že mně to začíná dávat smysl :sweat_smile: Jak tomu aktuálně rozumím:

Když strážník městské policie najde například blbě zaparkované auto, může zahájit klasické formální přestupkové řízení, které už je nějak digitalizované a chodí z něj třeba ty avíza do datovky. Ale může taky jen vyzvat majitele k podání vysvětlení. V rámci toho vysvětlení se pak situace může vyřešit domluvou a v takovém případě vůbec nenastartuje ten proces přestupkového řízení.

Když ovšem nějak zmizí ten papírek s výzvou k vysvětlení, tak tam zřejmě časem vyprší nějaká lhůta a spustí se přestupkové řízení. Takže by bylo milé, kdyby šel digitalizovat i tenhle předstupeň – například kdyby strážníkům po naskenování registrační značky vyjel ten lepicí štítek s výzvou a zároveň odešlo zhruba totéž digitálně na kontakty z centrálního registru vozidel (jestli to jde).

Tak a tady mi to spouští hezký nápad na produkt. Klidně komerční, ale chtělo by to zavést plošně.

QRko co mám za sklem permanentne a může ho naslenovat kdokoliv a může ukazovat podle toho co si zvolím / přípdně kombinaci:

• Zprávu (stěhujeme)
  • Kontakt v ruznych variantach (jedna verze napr pristupna jen policii/uradu)
  • parkovaci hodiny, co nelžou ani strážníkům
  • vjezdovou kartu / povoleni
  • obecne info o vozidle

Policajt by mi mohl cinknout nebo si proste vysvetleni precist.

Ja bych si v appce nebo primo na palubce určil co QRko aktualne ukazuje.

No nic, jdu to zase vypnout :)))

3 Likes

Přemýšlel jsem podobným směrem! :slight_smile: Hlavně nad nějakou možností „proxy kontaktu“, který by nevyžadoval zveřejnění telefonního čísla ani jiných údajů. (Podobně jako třeba Fastmail nabízí maskovaný mail.) Ale už mně to všecko přijde zbytečně komplikované.

Bohužel je to závislé na software co používá MP na Mělníku mají Scarabeus a ten jsme napojili na datovku a centrální registr majitelů a hotovo vše během měsíce vyřízeno, IT obce musí zažádat na czechpointu (z pozice lokalniho admina) o testovací a pak i produkční certifikát k napojení na centrální regist a ten cert. pak předat tvůrci SW a ten h onaimplementuje a voalaaaaaa vše je propojeno je to v podstate jednoduché…

3 Likes

s podáním vysvětlení je to malinko složitější, každé nakouknutí do registru nebo poslání do datovky musí být nějak “vysvetleno” a zákon (teda pokud neplácam nesmysl) nezná termín podání vysvětlení, takže strážník se nemůže podívat do registru aniž by nenapsal (děje se automaticky) proč tam nahlíží, každé přihlášení do registrů každý dotaz na data je logován, takže legislativa zatím nezná pojem: zjiťuji si data abych kontaktoval majitele … (ale musí se to skovat pod … zahájil jsem řízení)

2 Likes

QR kód s telefonem mám za oknem cca 10 let, zatím ho nikdo nikdy nepoužil (ani měšťáci, když potřebovali, abych přeparkoval - došli rovnou domů) :slight_smile:

2 Likes

Skenuješ beze strachu náhodné QR kódy? Nemůže to v dnešní době být cesta k průšvihu? Myslím, že policie bude v tomto mýt jasné procesy a pravidla a pokud to nebudou mít centrálně nařízené, tak to nemůžou použít.

1 Like

Reálně? 90% i víc kódů skenuješ z cizího zdroje = nevíš, co bude uvnitř, vč. QR platby. Samotné naskenování ani není nebezpečné - to je až v případě, že je uvnitř url a ty na něj klikneš. Nebo potvrdíš platbu na špatný účet.
Tady může být QR zbytečná komplikace - úplně stejně jde skenovat celou SPZ. Mně jen pobavilo, že už ten QR dlouho používám - i když zjevně neúspěšně :slight_smile:

2 Likes

Problem je to ze do datovky to dostanu az po nejake dobe cca 2 mesice. Pokud listek ze skla prilepeny papirovou samolepkou (stejnou co se delaji cenovky uz minuleho rezimu v jednote) ztrati, upadne nebo podobne, tak se to nedovite drive. Jinak by slo zajit na policii a vec vyresit domluvou a pokutou casto polovicni nez kdyz se tim zabyva odbor dopravy. Je to celkem pochopipelne, zamestnava to vice uredniku. Pokud by to bylo pripeleno lepe a byla tam jasna informace zaplat tolik a tolik nebo prijd na polici vec vysvetlit, tak by to vsem usetrilo cas a penize. Vsichni chceme levnejsi a efektivnejsi stat, ale presto v roce 2024 musime kvuli banalni pokute za blokove cisteni zamestnat nejmene 3 uredniky :man_shrugging: (policista s propiskou, pak nekdo kdo to posle uradu z policie a pak nekdo kdo to posle datovkou? . Jednoducha samolepka na sklo z PE s vhodnym lepidlem:) by to resila si myslim :slight_smile: samozrejme je tu spousta legislativnich i technickych otazek. To je podle me tema k diskusi. Listky na vlak uz vam taky vytiskne kde jaky pruvodci za jizdy:)

3 Likes

Tak musis skenovat jen verohodne kody, stejne tak jako otviras verohodne webovky. Taky se muzes napalit ale neznamena to ze nezapnes radeji internet:)

1 Like

Tak jiz dokonce nektere urady qr kody pouzivaji. Jen tedy vytisknuty listek jeste na papire:

2 Likes

Tos dobře vykutal! Tady je ten primární zdroj:

Předávám panu místostarostovi pro inspiraci :slight_smile:

Tak přesně tohle je ta cesta, kudy ne, řekl bych :slight_smile: … posílat peníze na nějaký náhodně nalezený platební QR kód. Tohle prozatím nemá rozumné spolehlivé řešení. Je to hodně náchylné na papírový phising. Co si dovedu do budoucna představit - QR kód, který povede na stránky města/policie a tam prokázání pomocí budoucí evropské peněženky protože v tomto případě proběhne oboustranná autentizace.

4 Likes