LidovýRozpočet.cz - Porovnání rozpočtu Babiše a Fialy

Ahoj všem,

jen si sem dovolím zveřejnit krátké info o tom jak se Lidový rozpočet rozvíjí.

V posledních měsících jsem hlavně čekal na data o návrhu na rok 2026. Včera je ministerstvo konečně zveřejnilo. A dneska už si je můžete pohodlně prohlédnout v Lidovém rozpočtu. :slight_smile: Aplikace tak obsahuje data za roky 2024, 2025 a 2026.

http://localhost:3000/vladni/2026-Babis/vydaje/odvetvi?health=true

V mezidobí jsem přidal funckionalitu porovnání. A tak můžete porovnat rozdíly mezi rokem 2026 a 2025. To je zajímavý pohled. Například jde vidět, jak moc rostou výdaje na obranu.

http://localhost:3000/compare/2026-Babis/2025/vydaje/odvetvi?health=true

Připomenu, že aplikace dovede dopočítat, kolik za jednotlivé výdajové položky odvedete státu. Můžete se tak zamyslet, jestli vám služba, kterou stát nabízí, za to stojí.

Budu rád za zpětnou vazbu. Co nedává smysl? Co se vám líbí? Co do aplikace přidat? Já mám spoustu nápadů. Například:

• Započítání meziroční inflace v porovnávání
  • Relativní porovnání v procentech
  • Zobrazení seznamu nejvíce rozdílných položek napříč rozpočtem
  • Práce se státním dluhem
  • Možnost vytvořit vlastní návrh rozpočtu a publikovat ho a porovnat s jiným
  • Přidat konkrétní příklady k výdajovým položkám, co peníze ovlivní (např. průměrný plat učitelů, průměrný duchod, …)
  • Fulltext vyhledávání položek
  • Vysvětlení, jak a z čeho se čísla počítají
  • Instalace na plochu jako aplikace
  • AI chatbota

Napište co vám dává smysl. Díky!

4 Líbí se

Pozeram, ze progress bary su vo Firefoxe 143 na Win 11 zobrazene nad dalsim obsahom:

..nevidim link na GH, takze nespravim PR, ale v zasade treba pouzit isolation: isolate;(t.j. v tailwinde isolate class) pre niektoreho z parentov kde je pouzity z-index (vidim tam z-10 a z-20)

a pri nahodnom klikani vidim No children dimension found for [object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object] https://lidovyrozpocet.cz/vladni/2026/vydaje/odvetvi/3/odvetvi/35/odvetvi/352/druh/54/druh/547/druh/5471/urad/900/urad/9000111

3 Líbí se

Pěkné :slight_smile: jen teda dneska to moc nejede..? Command failed: ERR max requests limit exceeded. Limit: 500000, Usage: 500000. See Page Not Found for details`

1 Líbí se

Díky za report Aprillion a Honzo,

koukám, že tam je provoz na kterej už nestačí zdarma plán Upstash Redis. :smiley: Je to jen cache kvůli rychlosti. Zatím jsem ji v případě překročení limitu vypnul. Takže to bude o něco pomalejší. Ale aspon to pojede. Budu rád, když to vyzkoušíš a jen mě pingneš, že ti to už jede. :slight_smile:

K z-index na Firefoxu a No children dimension se dostanu až příští týden. O víkendu jsem se stěhoval a mám to doma jak po výbuchu. :slight_smile:

Kdybys chtěl udělat PRko, tak budu rád. GH link tady:

2 Líbí se

dnes to CSS issue uz neviem reprodukovat, pozeram ze Firefox sa updatoval na 144, tak mozno to bol bug v prehliadaci alebo nieco random :person_shrugging:

Takový chyby mám nejradši. :slight_smile: Díky za zprávu!

Moje zpětná vazba: Vůbec nevím, co si s těmi čísly počít. Tak vím, kolik miliard jde do VZP. Ale co z toho mám vyčíst? Líbí se mi to nebo ne? Já nevím… A tak je to prakticky s každým jiným číslem. Je to hodně? Je to málo? Je to víc nebo míň, než loni – a to je dobře nebo špatně?

Většina těch “služeb státu” ani není pro mě – je pro jiné občany, kterým se hodí. Takže těžko soudit i v tomto směru. Některé z těch služeb možná budu využívat až za nějakou dobu, některé jsem už kdysi využíval, ale teď už ne – těžko tedy hodnotit, zda “mně za to stojí”.

Já mám spíš tyhle otázky. Jsem asi prostý člověk, a tak nevím, jak se na ta čísla dívat. Jsou na mě závratná. Ale když jsem se vysekal na skútru a odvezla mě rychlá, a pak jsem byl na operaci a jsem v pořádku – tak je to asi OK! Cítím se v ČR bezpečně. Tak je to asi OK! Nebo ne?

Jak vy čtete tato čísla a k čemu vám jsou? Možná by pomohla tato informace. Třeba bych získal nějaký nový pohled.

1 Líbí se

Tyhle nástroje nemusí být nutně pro „koncové spotřebitele“. Já je třeba miluju jako novinář, protože nám pomáhají psát o některých tématech. Například Monitor státní pokladny běžně používáme při psaní o rozpočtu města. Naše publikum to buď vůbec nemusí vědět (a užije si ten výsledný text), anebo se zájemci můžou prokliknout z textu na zdroj a pošťárat se v něm do detailu. Často člověk ta čísla ocení až v okamžiku, kdy má konkrétní otázky.

3 Líbí se

Díky za zpětnou vazbu. :slight_smile:

Já se snažím aby ta aplikace byla někde “mezi” článkem v novinách a Monitorem. Článek obyčejně obsahuje žalostně málo dat pro mě jako člověka co má rád čísla a rád se v nich trošku pohrabe. Ale Monitor je na mě už moc složitý. A navíc často nefunguje. :smiley: Řekl bych, že cílovka Lidového rozpočtu je takový zvídavý občan co má rád data. :slight_smile:

Ale k otázce tvavrda… Mě tam hodně pomáhá ten přepočet na můj měsíční odvod. Můžu si to bezrozměrné číslo porovnat s něčím reálným. S nějakým mým obyčejným měsíčním vydajem. Třeba kolik utratím za jídlo. Nebo za benzín. Už mám nějaký cit na to co mi přijde měsíčně hodně a co málo.

A když pak čtu, že třeba za investice do dopravy odvedu 1000 Kč, a že za platy učitelům zaplatím 100 Kč. Tak za ty učitele bych dal klidně měsíčně dvojnásobek. Buď navíc ze svého a nebo ubral z těch investic do dopravy.

Chápu, že někomu to nemusí přijít zajímavé. Ale mě jo. A asi nejsem sám. A navíc mi to přijde přínosné pro veřejnou diskuzi.

2 Líbí se

Tak to je skvely point. Jeden clovek vzdycky prepocitaval neco na “maslo”. Kolik masel by si za to koupil :)) Takze treba u socialniho pojisteni by bylo zajimave to prepocitat treba “zaplatil jste duchod jedne babicce”. Nebo u zdravotniho “zaplatil jste 30 injekcnich strikacek” nebo “ctvrt operace slepeho streva”. To by bylo hned jine pocteni.

To s mi líbí. Určitě by to přiblížilo státní rozpočet “nedatovým” lidem. Zařadím to do todo. :slight_smile:

1 Líbí se

Já jsem velmi datový člověk. Ale k datům potřebujete vždycky kontext. Samotná čísla nic neříkají. Nemůžete říct, že je něco velké nebo malé. Vždycky to musíte k něčemu vztáhnout. Data bez kontextu nemají význam. Z pohledu USA je náš rozpočet k smíchu. Z pohledu občana a jeho peněženky to může být šílenost. Ale když k tomu přidáte nějaký kontext, ideálně smyslu, hned se ten pohled zase změní. Jde o perspektivu a to, co chcete říct.

Dám příklad:

Dítě: “Chci lízátko!”
Odpověď: “Ne, sladkého jsi měla dost.”
Dítě: “Ale já ho chci dát támhleté holčičce, která na něj nemá.”
Odpověď: “OK, koupíme dvě!”

Proto ta data asi fungují novinářům – oni ten kontext třeba mají a stačí jim pak ta čísla. Ale běžný člověk si myslím, že ten kontext většinou právě nemá.

A můžete buď strašit (za váš plat zaplatíte 20 uprchlíkům měsíční dávky, že nemusí pracovat) anebo povzbuzovat (zachráníte novorozence). Je to čistě na vás :slight_smile:. Můžete to třeba udělat podle politické příslušnosti různě. Třeba Rozpočet pro voliče SPD. Každému voliči ho můžete vysvětlit tak, že s ním bude spokojený :smiley:.

1 Líbí se

Tak jsem se po svátcích zase na chvilku dostal k projektu. Přibyla jedna drobnost.

Přidal jsem přepínač na ne/započítání zdravotního pojištění. Oficiálně přes státní rozpočet nejde. Ale lidem z peněženky odchází a lidé za to “státní“ službu dostávají. Navíc jde o hodně peněz. Přijde mi fajn se na ty peníze moct podívat takhle dohromady. Resp. já ho tam započítával. Teď jde naopak vypnout. :slight_smile:

https://lidovyrozpocet.cz/vladni/2026/vydaje/odvetvi/3/odvetvi

2 Líbí se

Zdravím všechny,

včera ministerstvo konečně zveřejnilo data revidovaného návrhu rozpočtu 2026. Přidal jsem je do Lidového rozpočtu. Vznikl tak zajímavý pohled na porovnání návrhů

Fiala+Stanjura proti Babiš+Schilerová:

https://lidovyrozpocet.cz/compare/2026-Babis/2026-Fiala/vydaje/odvetvi?health=true

Zároveň jsem zprovoznil stránku pro podporu projektu. Jestli vám projekt dává smysl, můžete finančně přispět. :slight_smile:

Během víkendu bych chtěl sepsat konečně nějaké ucelenější informace. Proč projekt vznikl a jaký má cíl, kde beru data, jak některá čísla počítám, kdo za projektem stojí, další plány, odkaz na tohle diskutuj.digital vlákno a Github.

1 Líbí se

Sepsal jsem pár základních myšlenek o projektu. Snad to dává smysl. Budu rád za zpětnou vazbu. :slight_smile: