Mastodon – servery, princip a možná něco navíc!

Chtěl jsem si založit účet na Mastodonu, ale zatím mi není jasné toto: Uživatel se má připojit k nějakému serveru. Nestačí tu snad pro vytvoření profilu klasický e-mail+heslo a plout si tu nezávisle? Co znamená, že budu součástí nějakého serveru? Vyplývají z toho nějaké povinnosti nebo snad výhody? Uvidím ostatní obsah? Dostanu klíčenku nebo mikinu s logem serveru? Jak se vlastně principiálně liší Mastodon od Twitteru? Mám mnohem více otázek!

Zřejmě by mohl tušit @zoul

1 Like

Server je vlastně poskytovatel toho loginu s tím, že ten login jde pak použít i na dalších Mastodon serverech.

Povinnosti ani tak ne, ale má to implikace jako například:

• Tvůj zvolený server je součástí tvýho username
  • Hodně lidí kouká na stáří serveru, kdo ho provozuje, zda to odpovídá tvým představám atd.
  • Některý servery můžou mít přísnější/mírnější moderaci anebo speciální funkce (ale samozřejmě pak se můžeš přihlásit i jinam, takže to není problém)

Takže dost lidí zvolí takový ty klasiky jako mastodon.social, mstdn.social, masto.ai a podobně, ale možností je spoustu.

Co se týče rozdílů, tak primární jsou z mýho pohledu:

1. Decentralizace a celková federace
  2. Chronologický algoritmus
  3. Bez reklam
  4. Delší příspěvky
  5. Možnost převést účet na jiný server
2 Likes

Pro jistotu předem upozorňuju, že tyhle věci nejsou potřeba pro používání Mastodonu – stačí dojít na libovolný server (u nás třeba mastodonczech.cz, v zahraničí například mastodon.social), zaregistrovat se a můžeš frčet. Nicméně ty detaily jsou velmi zajímavé, takže kdo chce, může číst dál :slight_smile:

Není mně stopro jasné, na co se ptáš, ale přesto zkusím odpovědět a kdybych se netrefil, tak se zeptej znova :slight_smile:

Na vytvoření profilu ti stačí klasická dvojice email a heslo, stejně jako třeba u Twitteru. Jenže u Twitteru si takhle můžeš založit účet jen na jednom serveru (twitter.com), takže když třeba najednou nebudeš spokojen s podmínkami služby, máš smůlu a můžeš pouze odejít – za cenu toho, že ztratíš kontakt s ostatními lidmi z Twitteru.

U Mastodonu to funguje hodně jako u emailu. Stejně jako si můžeš email založit třeba na Seznamu nebo na Gmailu, účet na Mastodonu si můžeš založit třeba na mastodonczech.cz nebo na boskovice.social. A bez ohledu na to, kde si ten účet založíš, můžeš komunikovat s uživateli z jiných serverů. A když ti z nějakého důvodu přestane vyhovovat tvůj server (špatná moderace, slabý hardware, nevyhovující pravidla, …), můžeš odejít jinam, aniž bys ztratil kontakt se svými kontakty.

Tohle je hlavní pointa decentralizovaných sítí.

Tom už odpověděl pěkně. Já ještě dodám, že různé servery mívají různá pravidla pro obsah, chování a podobně. Tím pádem ta síť jako celek může pojmout i radikálně odlišné představy o svobodě, slušnosti, moderaci a podobně. (Logicky se pak ale některé servery nebaví s jinými, aby si ty svoje hranice udržely.)

Je to možné! :slight_smile: Provoz serveru pochopitelně stojí peníze. Některé servery jsou sponzorované hodnými lidmi, některé servery fungují na spolkovém principu, jejich uživatelé se na provoz skládají a občas mívají i společný merch :slight_smile:

3 Likes