V uplynulých měsících jsme v Česko.Digital společně se STEM udělali veliký výzkum digitalizace ČR. Mraky rozhovorů s úředníky, političkami, dodavateli softwaru pro stát i uživatelkami. Máme hromadu čísel i zajímavých postřehů a všecko to budeme v následujících týdnech postupně tlačit ven. Jedna z forem, kterou zvažujeme, je chatbot, se kterým byste si mohli o zjištěních z výzkumu popovídat. Teď na něm dělám a hodily by se mně ukázkové otázky – na co byste se zeptali? Co vás zajímá?
Kde všude už umí moderní/agilní metodiky vývoje. A proč to nejde i jinde?
Jak se výzkum popral s tím, že ve veřejné správě jsou témata o kterých se buď nemluví vůbec nebo v lepším případě neříká pravda.
Pokud toto není ošetřeno, popisuje průzkum Potěmkinovu vesnici.
Na to ten bot nemůže odpovědět, protože neposoudí rozdíly mezi skutečnou praxí a obsahem těch rozhovorů. A neposoudím je ani já – ale z pár fragmentů mám dojem, že ty rozhovory byly velmi otevřené. Proto taky botovi zakazujeme doslovné citace
Pak by bylo lepší poskytnout surová data, aby si to člověk mohl přebrat sám. Chatbot bude nutně nástroj pro šíření “požadované interpretace nějakých dat”.
Jeden pdf soubor se shrnutím výsledků by přinesl za méně peněz víc muziky. Chatbot pokládám za zbytečnost.
Úplně surová výzkumná data nemůžeme dát z ruky, jednak protože jich je strašný kopec (zápisy desítek rozhovorů) a nikdo by se v nich reálně nevyznal, jednak protože jsme to slíbili respondentům a respondentkám.
Ale ten chatbot, pokud vůbec bude, je braný jen jako doplňková forma prezentace. Určitě budou i ty tradičnější, jako například nějaká shrnující zpráva v PDF.