Náklady na provoz

Ahoj, zajímalo by mě kolik stoji provoz fóra. Uvažuji o vlastním fóru s tím, že bych jej asi někde hostoval. Na provoz vlastního VM nemám ani chuť ani schopnosti.
Máte prosím někdo nějaké tipy? Těch 100 USD co chce Discourse.org za měsíc ve verzi Pro mi přijde moc. Děkuji Marek

1 Líbí se

U hostovani fora je potreba rozlisit dve veci:

• Fyzicky provoz (treba ta VM). Tohle je relativne levne, Hetzner nebo Scaleway maji vhodne VMs za ~20 EUR mesicne. Se zalohami. Relativne bezpecne a bezudrzbove.
  • Pravidelne updaty toho fora. Je potreba zasah administratora tak 1x mesicne, pokud to chcete delat seriozne. Tohle muze u freelancera/specializovane IT formy stat tak 1k mesicne.

Proto to full-managed reseni za $100 (s vlastni domenou) neni az tak extra drahe a ma spoustu vyhod. Zaroven naucit se to poradne nastavit a jednou mesicne updatovat taky neni tezke. Discourse ma dobrou dokumentaci a velmi jednoduchou instalaci. Na pomery OSS.

TL;DR: Pri serioznim provozu fora se zasadne usetrit neda, bud je potreba se to naucit, nebo zaplatit.

2 Líbí se

Ještě doplním, že konkrétně server, na kterém běží tohle fórum, stojí zhruba 5 € měsíčně. Čili je to ta nejlevnější mašina, kterou má Hetzner k dispozici, a zatím v pohodě stačí.

A souhlasím, že není zase tak těžké to udržovat, Discourse má dobře řešenou instalaci i aktualizace. Doporučuju zkusit, v případně potřeby můžem pomoct.

1 Líbí se

Hmm, to je zásadní rozdíl v ceně. Hetzner neznám, mrknu, díky za tip. Pro osobní weby používám webhosting u C4 kde je cena taky rozumná, ale tam docker ani SSH nedostanu.

@zoul Používáte některý z emailových providerů doporučených v dokumentaci, nebo nějaký jiný? Co byste doporučil? Děkuji

Ještě jsem se koukal a je to opravdu tak, říkají tomu CX22 – 2 VCPU, 4 GB RAM, 40 GB disk, $5 měsíčně. Discourse na tom zatím jede dobře. Na posílání mailů pro tohle fórum používáme Sendgrid, protože už ho používáme i pro jiné věci, a jsem spokojený. Jiné fórum mně posílá maily přes Fastmail (kde máme firemní poštu), taky bez problémů.

Ja i >c.d pouziva SendGrid. Bohuzel SendGrid zrusil plan zadarmo a ted existuje jenom v placene verzi. Ale vsechny ty vyjmenovane maji stejne nastaveni a jakmile to jednou nastavite (coz muze byt opruz), tak to funguje uplne bezudrzbove.

1 Líbí se