Online konzultace pomocí webkamery s institucemi

Hezký den všem!

Trošku přemýšlím, proč není možnost se spojit online konzultace pomocí webkamery třeba s úřadem práce nebo ČSSZ. Jsme poskytovatelé sociálních služeb pro sluchově postižené a dost osob se sluchovým postižením nedokážou telefonovat, pomocí webkamerou usnadní komunikaci a to díky odezírání. Tak mě zajímá různé pohledy, proč to ještě nikdo nenavrhl a jaké jsou překážky při implementaci této inovace?

Zatím jen analyzují situaci a pak začnu řešit s úřady.

Děkuji předem za vaše diskuze.

2 Likes

Těch důvodů, proč to tak není, je určitě více.

1. že to prostě nikoho nenapadlo
  2. nejsou na to technicky vybaveni (licence, kamery)

A pak takové logistické - rezervační systém pro sluchově znevýhodněné (což jsou ale i senioři apod.) a nějaká změna mindsetu.

4 Likes

Licence se dá vyřešit použitím Signalu, který je zadarmo a navíc jako jeden z mála opravdu soukromý, což je podle mě v tomhle kontextu nutnost.

Jako kamera stačí každý běžný smartphone, ale chápu, že to může být složitější.

1 Like

Zajímavé je, že třeba OSSZ na dotykovém displeji mají symbol ucho, připraví tablet na online tlumočení - to jsem zaznamenal před covidem.

Co se týká signálu je to o ničem. Protože vím, že na úřadě nemají smartphony, jen pevnolinku. Mám známé na úřadě.

Signal má klienta i pro desktop, takže kdyby byla kamera, řeší aspoň tu otázku licence (a bezpečnosti).

2 Likes

Signal je určitě super varianta, případně se podívat v rámci škálování, podpory atd. i na další platformy jako Jitsi anebo Element, pokud bychom se chtěli bavit o nějaké decentralizaci. Třeba Jitsi má podporu i SIP a mohlo by to řešit to, že poskytovatelé služeb nemají chytrá zařízení.

1 Like