Trošku přemýšlím, proč není možnost se spojit online konzultace pomocí webkamery třeba s úřadem práce nebo ČSSZ. Jsme poskytovatelé sociálních služeb pro sluchově postižené a dost osob se sluchovým postižením nedokážou telefonovat, pomocí webkamerou usnadní komunikaci a to díky odezírání. Tak mě zajímá různé pohledy, proč to ještě nikdo nenavrhl a jaké jsou překážky při implementaci této inovace?
Zatím jen analyzují situaci a pak začnu řešit s úřady.
Signal je určitě super varianta, případně se podívat v rámci škálování, podpory atd. i na další platformy jako Jitsi anebo Element, pokud bychom se chtěli bavit o nějaké decentralizaci. Třeba Jitsi má podporu i SIP a mohlo by to řešit to, že poskytovatelé služeb nemají chytrá zařízení.
Dobrý den, tyto služby existují. V rámci sociálních služeb jsou i registrované služby tlumočení mezi češtinou a českým znakovým jazykem a také služby simultánního přepisu a některé z nich mají i online služby. Přímo se na to specializuje Tichá linka, která dělá i to, že instituci základně vyškolí, jak službu používat. A je to nejen zdarma pro obě strany, tedy i pro instituci, ale výhodou je, že je to v rámci registrované soc. služby a pokud online způsob nevyhovuje (protože např. jde o složitější problém), je možné přes ně (opět zdarma) objednat tlumočníka, který přijde spolu s klientem prezenčně…
Zde více o službě Tichá linka:
Pokud by vás k tomu tématu něco zajímalo více, můžete nás kontaktovat. S Deaf Friendly se na přístupnost veřejného prostoru se zaměřujeme už 10 let a kromě vlastních služeb doporučujeme spolupráci s dalšími odborníky a radíme, jaké technologie a služby využít. A možnosti online tlumočení mezi ně patří a můžeme vám poskytnout základní vhled.
@Michal_Prochazka přesdílela jsem odkaz na příspěvek na mém LinkedIn a objevily se tam tipy na další zajímavé lidi, se kterými by stálo za to se propojit.
Krásný den Kateřino,
já tu službu znám, ale mým cílem je i omezit služby, aby nebyla potřeba třetí osoba. Z řad nedoslýchavých osob dokážou pomocí webkamerou se domluvit sami.
Dále Tichá Linka nepotvrdí identifikaci, je tam registr mluvčího, takže nepomůže to úplně. Pořád zvou neslyšící do banky.
Mým cílem je to krok dopředu, tedy aby tam byl vidět i příjemce hovoru. Tedy 2 nebo 3 okýnka online - tlumočník, neslyšící a příjemce hovoru. Popřípadě osoba se sp - příjemce hovoru.
Já osobně znám službu, sám jsem tam nějakou dobu pracoval .
Stát ze zákona nemůže předepsat používání konkrétního programu, pokud proto nemá oprávnění ze zákona. Což je argument proti Signalu.
Ale je fakt, že je možné použít jakoukoli technologii, která má jednoduchého klienta na webu a jako alternativu nabídnout státem vyvinutou appku pro mobilní zařízení.
Nevím, jak se na to budou tvářit úředníci. Spíš bych tipoval, že jejich přístup bude dost chladný, protože se vystavují riziku, že druhá strana něco špatně pochopí a nějak se na základě toho rozhodně. A pokud pak vznikne problém, bude klient obviňovat úředníka.
Umím si to představit na nějaké nezávazné informační lince (ale tam tu samou službu zajistí i chatbot), ale myslím si, že pro úředníka něco jako “nezávazní konzultace” neexistuje. Naopak podle správního řádu by měl po každém takovém jednání vyhotovit úřední záznam a dát ho do spisu.
Krásný den, děkuji za zpětnou vazbu, ale to nesouvisí s digitalizaci a s komunikací, to je věc už vedlejší. Vždycky se objeví někdo, kdo si na službu víceméně stěžuje ať je to úřednice atd…
Spíš mi jde o princip, máme hodně seniorů neslyšící a nemají Bank ID, nemají internet a ještě musí chodit po institucích ( a ještě jsou slabší pohybově ze zdravotního důvodu) aby si to vyřídili. Tak mě napadlo právě 3 okénko.