OpenAI spouští ChatGPT GOV pro US vládu

Jde o rozšíření jejich Enterprise tieru tak, aby do toho mohli tamní úředníci a úřednice „bez obav" sypat neveřejná, senzitivní data. Víc třeba tu.

Berte to jako hozenou diskuzní rukavici, která snese i širší téma „tech bros se lísaji k nové americké administrativě", které mi tu chybí)

2 Likes

Zatím jsem se nedočetl, jak moc se to bude lišit od Azure OpenAI, který je dostupný v Azure Government už skoro rok.

Otázkou taky je, do jaké míry je to reakce na DeepSeek a v rámci celkové strategie blíže integrovat OpenAI na americkou vládu. I s ohledem na ten timing.

1 Like

V tom blog postu, co odkazoval yen, píšou:

Agencies can deploy ChatGPT Gov in their own Microsoft Azure commercial cloud or Azure Government cloud on top of Microsoft’s Azure’s OpenAI Service.

Což mně jak takž dávalo smysl, dokud mně nedošlo, že už ta původní varianta běží na „Azure Government“. Aktuálně tomu tedy rozumím takto:

5 Likes

Ovšem tento meme je solidní blast from the past. :sweat_smile:

2 Likes

No právě, to je ta část, co mě právě zmátla – možná jiný modely, jiná compliance, uvidíme!

1 Like

Největší přínos vidím v rychlém získání relevantních informací z velkého korpusu. Rychle se na to navyká. Rozjeli jsme to ve firmě pro dokumentaci k SW a zákaznici si libují. Support řeší méně případů, propad nových dotazů je i v diskuzním fóru. Lidé se obslouží sami, nebojí se pokládat hloupé dotazy. Halucinacím se předchází speciálním promptem (pokud AI nenalezne odpověď v našich datech, odpoví, že neví). Je to klasický RAG. Principiálně je to celé vlastně strašně jednoduché. Extrahovaný text se rozdějí na chunky, ty se proženou emdeddingem. Při dotazu se sémanticky vybere malý subset chunků a z nich se syntetizuje finální odpověď. Při velkém množství dat je klíčové najít ty správné chunky, co nejrelevantnější k dotazu.

V případě dat státu si dokážu představit nabízet různé životní situace nebo dotazy na zákony. Z logiky věci od toho asi nelze čekat kreativnější úlohy typu napiš mi neprůstřelný zákon nebo najdi mi možné díry v zákoně.

2 Likes

Je ovšem možné, že to nasazení AI do americké veřejné správy bude rychlejší a intenzivnější:

Thomas Shedd, a Musk-associate and now head of the General Services Administration’s Technology Transformation Services (TTS), told government tech workers in a meeting this week that the administration plans to widely deploy AI throughout the government. Shedd also said the administration would need help altering login.gov, a government login system, to further integrate with sensitive systems like social security “to further identify individuals and detect and prevent fraud,” which employees identified on the meeting as “an illegal task.”