Používáte passkeys? Rád bych pomalu eliminoval hesla a nechal si pouze přihlašování přes passkeys, aspoň kde to jde, je to pohodlnější a myslím i bezpečnější než kombinace silného hesla a druhého faktoru. Jen narážím na to, že většina služeb zatím v citlivějších situacích vyžaduje druhý faktor – dávalo by smysl tenhle požadavek opustit tam, kde se uživatel přihlašuje pouze pomocí passkeys?
Záleží na celkovým threat modelu. Ono je totiž problém, pokud si někdo passkeys uchovává třeba ve 1Password a v momentě prolomení 1Password má útočník volné pole působnosti (samozřejmě to samé platí, pokud má TOTP MFA ve stejné aplikaci), proto je ideální heslo a MFA rozdělit mezi 2 aplikace. Samozřejmě to se mění u passkeys přes Face ID/Touch ID třeba v Apple ekosystému, protože biometrika.
Nicméně obecně je cesta do budoucna pro hodně skupin uživatelů asi taková, tzn. passkeys namísto hesel.
Používám passkeys od Apple a jsme z toho nadšený - v podstatě to vyřešilo problémy s autentizací pro velmi širokou skupinu uživatelů. Je to dost jednoduché na to aby to používala moje babička a zároveň dost bezpečné abych s tím byl spokojen i já (dříve jsem používal místo toho Trezor jako FIDO U2F klíč, dnes iCloud advanced data protection - e2e šifrovaný iCloud účet).
Jsem na tom stejně. Nejvíc mě teď brzdí hodně různorodá implementace passkeys v různých službách. Zatím například jen málokdo umožňuje úplně zahodit heslo ve prospěch passkeys, takže skoro nikde nemůžu mít passkey jako jedinou metodu autentizace. Tady v Discourse už to třeba jde, ale stejně jsem teď narazil na dialog, který chtěl prioritně autentizaci heslem, ačkoliv už žádné nemám. A podobných UX glitchů a slepých uliček je v různých aplikacích ještě mraky.
(Velmi kvituju, že Apple do své klíčenky už přidal i možnost exportu passkeys, takže nejsou zamčené do jednoho ekosystému.)
Na Discourse? V tom případě doporučuju nahlásit na meta.discourse.org.
Jinak já passkeys zapínám, pokud je to někde nabídnuto.