Prosím smazat toto téma, děkuji.
@Petr007 Po kratkem pruzkumu mi to vizualne a funkcne pripada jako reskin facebooku -- proc myslite ze presvedcite lidi aby to pouzivali misto facebooku?
@martenson @Petr007 FB není publikační nástroj, a nemůžeš si tam nechat dodělat funkcionalitu kterou z praktických důvodu potřebuješ.
@Petr007 Jaký je smysl Sousedské sítě? Co mi jako občanovi, firmě a úřadu nabízí?
@Petr007 Stredni generace facebook zalozila, a pak z facebooku odesla. Starsi generaci facebook nikdy nechytil. Ani u jedne nevidim motivaci pro "facebook ale mensi" web. Nicmene drzim palce, aktivity pro zlepseni sousedskych vztahu si velmi cenim. 👍
bezpečnost, žádné trollení, nulová toxicita, přehlednost, jednoduchost… stačí?
Martensonova připomínka má velmi reálný základ.
K tomu, aby jakákoli sociální síť fungovala, musí existovat minimální kritický počet aktivně přispívajících uživatelů. Čím je síť víc specializovaná na konkrétní téma, tím menší je ten kritický počet uživatelů.
Klíčovou otázkou je, jak získat (a zejména udržet) ten minimální kritický počet aktivních uživatelů ve světe, který je přeplněn různými sociálními sítěmi. Když už je člověk zapojen do n různých sítí, proč by se měl připojit k N+1? Tu, ve které má přátele a kontakty kvůli nové síti neopustí.
Instagram mohl vyrůst vedle FB protože přinesl něco odlišného, o co byl zájem. Stejně tak YT a další.
Takže otázka v čem přináší nová sociální síť tu významnou odlišnost nebo přidanou hodnotu, aby se cílová skupina rozhodla přidat si tuto síť do svého portfolia (a věnovat jí část svého omezeného času)?
Bezpečnost, žádné trollení, toxicita a pod. jsou vlastnosti, pro které může existovat určitá cílová skupina, ale ta už nejspíš má svou platformu. Když si představím typickou sousedskou komunitu, tak ta v drtivé většině případů dá přednost FB (nebo jiné své síti), protože tam už má vytvořenou svou síť kontaktů a nová “sousedská síť” jim zase takový benefit nepřinese.
Možná se mýlím a ty přínosy, které jste popsal si v určité komunitě své příznivce najdou, ale silně pochybuji, že jich bude dost na životaschopnou sociální síť.
Oceňuji Vaše nadšení, ale vidím v tom až příliš mnoho nadšení pro technologii a málo pochopení pro chování uživatelů. To nikdy nekončí dobře.
Za mně bude v dnešní konkurenci hodně těžké něco takového rozjet. Tím spíš, když se teď snaží i lide.cz s obrovským zdrojem financí. Lákat lidi jen na téma “uděláme něco skvělého” ne vždycky funguje. Docela mi tam chybí druhá fáze než přijde úspěch (Trojfázový obchodní model - Zdroják
)
Do startu by tomu dost pomohly nějaké finance - od některé obce, vlastní (věříte projektu natolik, že byste investoval 100-200k?), z crowdfundingu (ten je mj. levný způsob ověření poptávky i propagace) apod. Mock webu je určitě fajn, dál by to chtělo nějaký uživatelský průzkum - co od toho chtějí občané, obce, podnikatelé, kdy by byli ochoti se registrovat a používat…? Pak co nejdříve rozjet jednoduché MVP a teprve až-když to se chytí, rozvíjet a investovat dál ve větším počtu lidí. Má to nějaký plán na pokrytí alespoň nákladů? Jen servery a jejich údržba se při větším provozu snadno dostanou do desetitisíců měsíčně.. Jen prodej reklamy? Placené členství? Jen sponzoři (už je aspoň jeden?). Nedávno jsem pomáhal rozjíždět jeden sportovní portál - po cca půl roce má 10 registrací a jednoho platícího uživatele ![]()
Nebavil jste se s Kamilem Kavkou z https://www.positivje.cz/? Má dost podobné téma cílené na regiony a je o dost dál, má sponzory, fungující web i nějaký obsah o aktivitách v okolí.. ![]()