Tip: Self-hostované 1TB úložiště za €5 měsíčně

Zkoušel jsem cloudové úložiště od Hetzneru za €5 měsíčně, tak se chci podělit o zkušenosti. Je to managed Nextcloud na klíč, což znamená, že kliknete a za pár minut máte spuštěný Nextcloud, se kterým si můžete dělat co chcete. Já jsem to chtěl vyzkoušet pro osobní použití, kde se mně nechce řešit server, ale ocením nějaké levné vlastní úložiště pro sdílení dat.

Administrační rozhraní na straně Hetzneru je moc krásná expozice devadesátkového UI designu:

Nicméně člověk tam nemusí trávit moc času a za chvilku je založený ten Nextcloud, který vypadá takhle:

Taky to není zrovna výkřik moderního UX a je tam řada drobných nedotažeností, ale jako celek to funguje pěkně. Příjemný bonus je existence mobilních aplikací:

Když to shrnu, za €5 měsíčně je to fungující sdílené úložiště v Evropě, které máte pod kontrolou, můžete si ho rychle naklikat sami bez velkých znalostí a nemusíte spravovat server. To může být pro někoho zajímavá kombinace.

10 Líbí se

Boží. Zrovna jsem hledal, kam migrovat svůj Nextcloud. Tohle zní dobře. :slight_smile:

2 Líbí se

Dobrá cena.

Jen bych nesouhlasil s tím používáním „self-hosted“ pro to když si v cloudu nechám spustit svou instanci nějakého SW.

Zvláště tady kdy pomáháme lajkům s technologiemi, kteří můžou z nějakého důvodu poptávat self-hosted (třeba že nesmí ty data sdílet s 3. stranami) a tak si najdou tvé doporušení nadepsané „self-hosted“ kde jim reálně dodáš cloud.

3 Líbí se

Díky. Já jsem nad tím přemýšlel, když jsem to psal, a říkal jsem si, proč tomu mám tendenci říkat self-hosted. A vlastně nevím, kde vidím tu hranici. Sdílení dat se třetí stranou je dobrý postřeh, ale to bychom v principu museli vyloučit i všechny VPS? To mně přijde zbytečně přísné. Tohle je moje vlastní instance Nextcloudu a když budu chtít, můžu ta data triviálně přesypat na jinou instanci na VPS nebo na vlastním železe. To je pro mě zásadní. Ale pokud to někdo nebere jako self-hosting, úplně to chápu.

1 Líbí se

Když se budeme zajímat o důvod proč chtějí konkrétní typ řešení, tak to snad správně zařadíme a nejasná hranice nebude problém. Ale moc tomu nepomůžeš pokud budeš používat termín z jedné strany škály na něco co technicky je spíše ta druhá strana škály.

Ptal jsem se Hetzneru, co kdybych si ta data chtěl odstěhovat na jiný Nextcloud třeba na svém železe. Odepsali mně během pár minut:

We can offer to do an export of one of your backups or of the current state of the Storage Share instance.

We can provide you with the following forms of data on your Storage Share:

• Config dump
  • Database dump
  • Files

We can export this data to you in the following ways:

• via a download (We will send you a link for the download.)
  • via an upload to a Storage Box (We cannot upload the data to external servers.)
  • via an upload to any Nextcloud instance

We can export the files for you in several formats:

• unpacked (download only)
  • packed as zip
  • packed as tar.gz
  • packed as tar.zst

To mně přijde dobrý a přijde mně, že tím mám ta data opravdu pod kontrolou.

3 Líbí se

Narazil jsem na (další) dobrý argument, proč téhle variantě neříkat self-hosting:

Self-hosting isn’t only about servers and their services, it’s about shifting expertise from the capture of the gov and corporate sectors toward the community, such that communities can look after their own infrastructure and data sovereignty and privacy needs.

Takže sice platí, že data vlastním a můžu si je snadno odstěhovat k sobě a pokračovat v provozu na vlastním, ale přicházím o to know-how, které je se skutečným self-hostingem spojené. To mně dává smysl.

1 Líbí se

Je tomu tak. Ono to máš stejný jak doma třeba používat Synology NAS, na něm Nextcloud, ale vzdáleně přistupovat přes Synology QuickConnect vs. si umět udělat vlastní VPN tunel třeba přes WireGuard, který je open source.

1 Líbí se