[VYŘEŠENO] Portál pro členskou základnu a řízení přístupů

Ahoj, obracím se na Vás s prosbou o pomoc.

Pro Českou asociaci streetwork v rámci kurzu Nezisk.Digital hledám řešení, kdy potřebují komunikovat se svými členskými organizacemi a sdílet mezi ně důležité aktuality, ale i jiné obecné info. Rádi by využili Weby Google, které mají součástí Google Workspace, ale stejně tak by se dal použít třeba Notion. Nabízí se nejspíš i Discourse (diskutuj.digital), ale tam je už potřeba tech. člověk pro rozjetí na vlastním železe.

S čím ale bojujeme je správa přístupů - jde o to, že by k informacím neměli mít přístup lidi, kteří už třeba členskou organizaci opustí. Sdílení jednoho linku mezi všechny tedy nebude vhodné. ČAS by ideálně chtělo nechat řízení přístupu k informacím na těch členských organizacích, které zároveň ví, pokud je bude nějaký zaměstnanec opouštět, ale nenapadá mě, jak to ideálně řídit.

Napadá vás nějaké řešení? Předem díky za nápady :bulb:

2 Likes

Je ten charakter komunikace spíš jednosměrný (oznámení, aktuality, …), nebo obousměrný (diskuze)? Jinými slovy, míříme spíš k něčemu à la web nebo vývěska, nebo spíš k něčemu à la Discord, Slack, …?

PS. Discourse nemusí nutně běžet na vlastním železe, existuje verze v cloudu od $20 měsíčně. A mají NGO slevy 50–85 %. I tak je to ale samozřejmě údržbové přinejmenším ve smyslu administrace, moderace a péče celkově.

2 Likes

Díky za dotaz. Mělo by se jednat spíš o jednosměrnou komunikaci.

1 Like

Supr. A ještě se ujistím ohledně času – je možný řešit to „průtokově“, takže by to šlo hypoteticky obsloužit třeba i jednoduchou poštovní skupinou v Google Workspace, anebo je potřeba, aby se ty věci někde dlouhodobě kupily, takže by to byla spíš taková wiki nástěnka?

Wiki nástěnka - cílem je mít centrální místo s informacemi, které budou dynamicky měnit, ale i kupit, stejně jako osoby, které k těmto informacím mají mít přístup. Něco alá newsletter to bohužel neřeší.

1 Like

Ty Google Sites mně přijdou jako solidní první úvaha. Přístup k nim se dá normálně řídit na úrovni Workspace:

Takže by to mohli snadno zveřejnit jen pro členy Workspace. Ale problém je asi v tom, že oni nemají všechny členy (jednotlivce) jako účty v tom Workspace, že?

Přesně tak, většina bude mimo Google Workspace :frowning:

A mají obecně nějaký seznam aktivních členů a členek? Pokud ne, podle mě by měli mít. A na něj navázané procesy onboardingu a offboardingu, kam se dá zapojit i ten Workspace nebo libovolné jiné řešení. Chápu, že to může být netriviální zařídit, ale přijde mně to jako velmi žádoucí změna, která jim může odblokovat řadu dalších zajímavých věcí.

1 Like

Z toho co vím, tak tyto data nemají. Reagoval jsem dost podobně jako ty. Jde o to, že ty podorganizace nijak nesdílí svou strukturu (zaměstnance) s nadřazenou ČAS. Ale zdá se, že se bude muset změnit a vymyslet. Téma “wiki” budeme moci posunout, až toto bude vyřešeno.

1 Like

Jde asi o to, jestli jim ten centralizovaný seznam členstva chybí, protože v tom mají bordel (úplně chápu), a tím pádem by tohle byl žádoucí posun, anebo jestli opravdu záměrně fungují tímhle víc decentralizovaným stylem a je potřeba přizpůsobit procesy, aby ty „pobočky“ mohly samy spravovat přístup ke sdíleným zdrojům.

B je správně. Je potřeba přizpůsobit procesy, aby ty „pobočky“ mohly samy spravovat přístup ke sdíleným zdrojům.

Díky za tvé skvěle mířené dotazy :pray:

1 Like

Pak by mně asi dávalo největší smysl udělat to tak, že v každé pobočce bude nějaká „koordinátorka“, která může podle potřeby přidávat nebo odebírat lidi s přístupem k té stránce?

Mělo by to jít zařídit přes skupiny. Když založíš třeba skupinu Wiki, můžeš do ní nasázet i lidi mimo Workspace a následně zpřístupnit tu stránku celé skupině Wiki. A ty koordinátorky budou mít právo spravovat skupinu, tj. přidávat a odebírat lidi.

1 Like

To zní slibně, díky za návrh řešení! Předpokládám, že koordinátor musí být součástí Google Workspace, je tak?

Myslím, že ani to není nutné, ale chce to vyzkoušet, tolik se v tom Workspace nevyznám. Držím palce!

1 Like

Prozkoumám, díky za nasměrování!

1 Like

Rádo se stalo! BTW bylo by cool, kdyby šla založit skupina Koordinátoři, kterou bys následně přidal do skupiny Wiki jako správce. Ale nevím, jestli to takhle jde udělat.

1 Like

@techexperti_podzim24 Zkusím zde označit i mé kolegy tech. experty - pokud by vás něco napadlo, budu rád za tipy! Předem díky. :pray:

Co jsem tak četl vaši diskuzi, tak Google Sites mi dávají největší smysl ze startu a uvidíte, pokud narazíte na nějakej vyloženě blocker.

Ohledně přidávání externích lidí, jde to, ale u některých funkcionalit není přílišná poddrobnost, mrkněte na support article, nicméně je možný, že Google Workspace pro NGO to má lehce jinak, to bych kecal.

Ale kombinace Google Groups a Google Sites mi zní jako slibný začátek.

4 Likes

Ahojte,

hrál jsem si a zkoušel a nejspíš si mi podařilo najít řešení. :white_check_mark:

Využil jsem Formuláře Google a Make a co se mi povedlo přibližuje video, které jsem pro ČAS nahrál a které najdete zde.

Posílám pro inspiraci, pokud byste řešili podobné zadání.

Díky moc všem za pomoc a nápady!

10 Likes