Pro Českou asociaci streetwork v rámci kurzu Nezisk.Digital hledám řešení, kdy potřebují komunikovat se svými členskými organizacemi a sdílet mezi ně důležité aktuality, ale i jiné obecné info. Rádi by využili Weby Google, které mají součástí Google Workspace, ale stejně tak by se dal použít třeba Notion. Nabízí se nejspíš i Discourse (diskutuj.digital), ale tam je už potřeba tech. člověk pro rozjetí na vlastním železe.
S čím ale bojujeme je správa přístupů - jde o to, že by k informacím neměli mít přístup lidi, kteří už třeba členskou organizaci opustí. Sdílení jednoho linku mezi všechny tedy nebude vhodné. ČAS by ideálně chtělo nechat řízení přístupu k informacím na těch členských organizacích, které zároveň ví, pokud je bude nějaký zaměstnanec opouštět, ale nenapadá mě, jak to ideálně řídit.
Je ten charakter komunikace spíš jednosměrný (oznámení, aktuality, …), nebo obousměrný (diskuze)? Jinými slovy, míříme spíš k něčemu à la web nebo vývěska, nebo spíš k něčemu à la Discord, Slack, …?
PS. Discourse nemusí nutně běžet na vlastním železe, existuje verze v cloudu od $20 měsíčně. A mají NGO slevy 50–85 %. I tak je to ale samozřejmě údržbové přinejmenším ve smyslu administrace, moderace a péče celkově.
Supr. A ještě se ujistím ohledně času – je možný řešit to „průtokově“, takže by to šlo hypoteticky obsloužit třeba i jednoduchou poštovní skupinou v Google Workspace, anebo je potřeba, aby se ty věci někde dlouhodobě kupily, takže by to byla spíš taková wiki nástěnka?
Wiki nástěnka - cílem je mít centrální místo s informacemi, které budou dynamicky měnit, ale i kupit, stejně jako osoby, které k těmto informacím mají mít přístup. Něco alá newsletter to bohužel neřeší.
Takže by to mohli snadno zveřejnit jen pro členy Workspace. Ale problém je asi v tom, že oni nemají všechny členy (jednotlivce) jako účty v tom Workspace, že?
A mají obecně nějaký seznam aktivních členů a členek? Pokud ne, podle mě by měli mít. A na něj navázané procesy onboardingu a offboardingu, kam se dá zapojit i ten Workspace nebo libovolné jiné řešení. Chápu, že to může být netriviální zařídit, ale přijde mně to jako velmi žádoucí změna, která jim může odblokovat řadu dalších zajímavých věcí.
Z toho co vím, tak tyto data nemají. Reagoval jsem dost podobně jako ty. Jde o to, že ty podorganizace nijak nesdílí svou strukturu (zaměstnance) s nadřazenou ČAS. Ale zdá se, že se bude muset změnit a vymyslet. Téma “wiki” budeme moci posunout, až toto bude vyřešeno.
Jde asi o to, jestli jim ten centralizovaný seznam členstva chybí, protože v tom mají bordel (úplně chápu), a tím pádem by tohle byl žádoucí posun, anebo jestli opravdu záměrně fungují tímhle víc decentralizovaným stylem a je potřeba přizpůsobit procesy, aby ty „pobočky“ mohly samy spravovat přístup ke sdíleným zdrojům.
Pak by mně asi dávalo největší smysl udělat to tak, že v každé pobočce bude nějaká „koordinátorka“, která může podle potřeby přidávat nebo odebírat lidi s přístupem k té stránce?
Mělo by to jít zařídit přes skupiny. Když založíš třeba skupinu Wiki, můžeš do ní nasázet i lidi mimo Workspace a následně zpřístupnit tu stránku celé skupině Wiki. A ty koordinátorky budou mít právo spravovat skupinu, tj. přidávat a odebírat lidi.
Rádo se stalo! BTW bylo by cool, kdyby šla založit skupina Koordinátoři, kterou bys následně přidal do skupiny Wiki jako správce. Ale nevím, jestli to takhle jde udělat.
Co jsem tak četl vaši diskuzi, tak Google Sites mi dávají největší smysl ze startu a uvidíte, pokud narazíte na nějakej vyloženě blocker.
Ohledně přidávání externích lidí, jde to, ale u některých funkcionalit není přílišná poddrobnost, mrkněte na support article, nicméně je možný, že Google Workspace pro NGO to má lehce jinak, to bych kecal.
Ale kombinace Google Groups a Google Sites mi zní jako slibný začátek.