Katastrální mapy používají dnes i mapy.cz. Obecně je potřeba se dostat ke geometrii parcel. Katastr běží v S-JTSK (křovák), tedy je potřeba si rozmyslet, zda sever bude nahoře a nebo ne. Pokud má mapa vypadat normálně, bude potřeba všechny souřadnice přepočítat do GPS.
WMS/WFS služby jsou fajn, ale jsou velmi pomalé a pro nějaké mapování se podle mě tolik nehodí (možná mě někdo vyvede z omylu, ale nám to běhá dost pomalu). Osobně bych se asi vydal spíše cestou RÚIANu: Veřejný dálkový přístup k datům RÚIAN. Ten nemá služby, ale data + popis struktur. Má všechny územní prvky, má geometrii parcel (nemá ZE parcely, ale ty netřeba řešit). Má pravidelné denní snapshoty změn, které lze stahovat a aktualizovat si tak vlastní lokální DB, která může běžet vyladěně a velmi rychle. Nevím přesně, jaké další údaje je potřeba mít, čísla parcel tam jsou.
Teoreticky si lze pro nějaké detaily, které by v RÚIAN nebyly, sáhnout třeba i do WSDP. Zajímavá data poskytuje i nové REST API: https://api-kn.cuzk.gov.cz/. Tam nemám provozní zkušenost, chystám se teprve na ni.
Na mapy koukám, ale v dokumentaci jejich REST API to nevypadá, že by data z katastru nabízeli.
Skladovat a udržovat ta data u sebe se mi spíš nechce, ale asi je to taky varianta.
Co ale nevím je jak dělat to interaktivní zobrazení (jak píšu, nemám s tím zkušenosti). To by z těchto dat šlo?
Potřebuju jenom čísla parcel, zbytek pak počítám, že budu dohledávat přes to zmíněné API.
Já bohužel taky nemám velké zkušenosti ohledně tvoření interaktivních map, já jedu spíše v těch datech. Dívám se, že WMS KN i WMTS KN mají i WGS 84 neboli GPS verzi, takže není třeba nic přepočítávat. Jak zařídit, abych věděl, kam mi uživatel kliknul, to nevím To jsem teda moc nepomohl.
Umí to třeba ten Locus - mapy zobrazuje svoje a přes ně WMS vrstvu z katastru, např. čísla a hranice parcel. Na proklik potom ukazuje web s detailem přímo z cuzk. Ale detaily, jak na to, neznám
Jestli Locus to API katastru dotazuje z klienta, tak už by šlo očíhnout, co lítá po drátu, a podle toho se zorientovat? Mám pozitivní zkušenosti třeba s mitmproxy. (Už je to samozřejmě trochu hardcore, mnohem lepší by bylo přečíst to někde v dokumentaci, ale občas takováhle řešení zafungujou :–)
Jestli jde jenom o zobrazení parcel a čísel, držel bych se WMS nebo WMTS.
Do Leaflet chcete souř. systém pod kodem EPSG:3857
Těch dat je hodně a dost se mění, CUZK dělá všechno proto, aby byly co nejaktuálnější na jejich webu.
RUIAN je moznost, ale je potřeba udržovat lokální kopii.
Většina firem, které to řeší (T-Mapy, Gepro, Mapotip, …) mají prostě postavenou linku nejčastěji nad PostGIS a mapy honí v S-JTSK EPSG:5514 Leaflet jde sice ukecat ke spolupráci, ale kdo neví co dělá a proč se bude trápit.
Více asi podle use case. Moc tu nejsem, doženete mě na mailu jachym@cepicky.ch
Děkuju moc všem za rady! Moc mi to pomohlo se v tématu zorientovat.
Díky @honza.stefanides se mi povedlo si u sebe zprovoznit leaflet s parcelami.
Nakonec použijeme Geopass, který tu mapu se vším nabízí, a minimálně dělat si vlastní Geocoding API by znamenalo mít na to lokální server (s nějakými OSM), a to se nám teď hodně nevyplatí.