Mohl byste prosím nastínit či odkázat na nějakou vizi, která by se líbila vám?
V tom, že naše současné legislativní prostředí je džungle, která nahrává různým subjektům se shodneme. Zda je to nekompetence či korupce asi nikdy nezjistíme (moc kauz). Ani si nedělám iluze, že to je v jiných větších státech lepší. O struktuře našich právních předpisů uvažuji zde.
Moc nerozumím formulaci, že přístup, že změny zákonů něco řeší jsou tohoto příčina. Zákony se musí měnit s vývojem společnosti a technologie. Nejde to jinak. Tak nějak mezi řádky si myslím, že váš pohled na věc je zákony neměnit či je měnit minimálně. Můj pohled na věc je zjednodušit strukturu, použít moderní technologie a naopak zrychlit změny.
Automatizace se takhle ale nedělá. Cíl není mít 100 % formalizováno a automatizováno. Cíl je toto udělat pro ty jednoduché věci či jejich části a holt zbytek nechat na člověku (když to upřesním, tak to není tak, že se ten člověk může chovat dle svého uvážení, ale to je nějaký proces daný zákonem/směrnicemi jen je flexibilnější a více v rukou toho úředníka). Efekt je ten, že uvolníte lidem ruce od jednoduché operativy a mohou se víc věnovat právě těm komplikovaným případům. Lze je pak i lépe kompenzovat.
Jen upřesním, že tyto procesy nejsou celé algoritmus. Je to proces, do kterého v určitých místech vstupují lidé. Nevidím tedy tuto klasifikaci jako problém. Když uvedu příklad, tak si představte, že u třeba toho stavebního řízení bude první krok, že úředník klasifikuje ten typ a rizikovost stavby. U většiny případů mi přijde i toto zbytečné (u té bytové výstavby a zvlášť RD, čehož je většina jsou rizika prakticky neexistující). U větší infrastruktury mi to dává smysl.
Nevím jestli jste někdy viděl dobře naimplementované BPM, ale je to opravdu radost. Věci profrčí procesem (i při schválení člověkem, notifikace atd.) a pracnost klesne opravdu tak okolo těch 90 %. Ví se, kde to stálo a kde to nyní stojí, zapíše se to samo. A taky to dřív šlo jako štos papírů či PDF.
Asi znáte jiné babičky než já. Moje babičky by vzali příbuzného a požádali ho či zavolali na úřad, co je potřeba pro tohle udělat. Moje babičky (a teda ani já) neví, že toto lze vyřešit takto dopisem a byl by to zajímavý stress test aktuálního systému. Jsem trochu skeptický, že by to dopadlo. Stěhovali jsme se před 2 roky s rodinou do RD a toto řešili, zkušenosti s úřadem bylí šílené a i přes oficiální podání a stížnosti se nepodařilo dořešit.
V našem návrhu by babička, která nezvládne tento proces vyřídit online, může využít funkce delegace (např. deleguje vše na dceru) a nebo pokud chce, tak může zavolat (nebo poslat dopis), ať jí s tím někdo pomůže. A úředník by to s ní vyplnil po telefonu či osobně. Opět věřím, že ušetřením velké operativy je prostor pro ponechání pár lidí, kteří mohou být podpora pro třeba staré lidi. Nutno říct, že toto je prakticky dočasný stav. Jak se bude přirozeně zlepšovat digitální gramotnost, tak bude tato potřeba menší a menší.
A opět, klíčová je většina případů, takže pro tu většinu případů bude toto automatizované a s minimálním vstupem úředníka.
Jsou věci, které je efektivní řešit lokálně. Myslím si, že jich je velmi málo. Problém s lokálním přístupem je, že nemůžete mít odborníka na určitou úzkou oblast, který by to zvládl efektivně vyřešit, je nákladné ty stejné procesy budovat mnohokrát, je obtížnější zastupitelnost atd.