Digitální demokracie – vize eGovernmentu

V tomto vlákně jsem chtěl řešit jen eGovernment (digitalizace veřejné správy). Aneb jak to vidí ostatní lidé, kteří se o tuto oblast zajímají.

S kolegy věříme, že na potřebě a benefitech eGovernmentu je široká shoda napříč politickým spektrem a možná, že kdyby nebyl spojený s jinou ideologií (často progresivní), tak bychom byli v implementaci dále.

Další dvě části jsou participativní tvorba právních předpisů (nejblíže je asi liquid democracy) a rozhodování o veřejných financích (investice a služby). Pár experimentů po světě proběhlo či probíhá, ale jsou to spíš takové první vlaštovky. Nicméně toto je na samostatnou diskuzi a přímo s eGovernmentem to nemá mnoho společného.

@zoul Upravil jsem title tohoto vlákna a později bych rád otevřel samostatné na ty další části. Doufám, že to nebudeš považovat za spam :slight_smile:

2 Líbí se

Tohle trochu trvalo, pardon. Aktuálně v týmu definujeme, jakou roli by v projektu měla hrát komunita lidí zvenčí. V nejbližší době k tomu něco vykopneme, pokud kdokoliv chcete být v obraze, nechte nám prosím kontakt tady.

Je kolem toho něco nového?

A jinak jsem si ještě znovu prošel část diskuse a ta míra naivity je opravdu obrovská. Já se snažil prosadit jedno malé řešení tohoto střihu. Centrální datový sklad pasportizace zeleně v Praze (nikoli samotnou pasportizaci, jen sehrání dat dohromady!). Protože není. Jednak je to všechno velmi “šikovně” rozhozené mezi městské části, IPR, TSK, odbor životního prostředí… u všech jsme si sehnali podporu. S projektovou podporou Operátor ICT. Neprošlo to, protože se v poslední fázi schvalování (předschváleno příslušnou radou) objevila šedá eminence, řekla, že je to celé blbost a na co si to tady hrajeme, a byl konec.

Už jen vyluštit, kdo co má na starosti, kdo co potřebuje nebo naopak velmi nepotřebuje (mnoho protichůdných názorů – jedni chtěli, aby byla zapojena veřejnost, druzí měli dobré argumenty pro to, aby se tak nedělo). Všechno oběhnout. Zjistit, jak to skutečně funguje (a to jsem v tomto už měl mnoho zkušeností i předtím). Každý z úředníků byl velmi opatrný, hned kontroloval, odkud jdeme, kdo nás poslal, co máme za lubem…

Podle mě vůbec netušíte, jaké se tady hrají hry. To není firma, kde někdo nahoře říká, jak to bude, a všichni se sešikují. Toto je systém, který chrání sám sebe – částečně z dobrých důvodů, se všemi špatnými důsledky, které to má. Tady nemáte jednoho náčelníka, který, když to schválí, tak to bude. Tady máte třeba 10.000 náčelníků, kteří se navzájem drží v šachu – protože je to jejich práce. A za každým náčelníkem 10 firem, pro které je tam důležitá (třeba i legálně vysoutěžená) zakázka. A v těch firmách 10 lidí. A všichni tihle mají rodiny, které to jedním nebo druhým způsobem živí, ráno vstanou, jdou do práce, dělají ji ze svého pohledu dobře, a nechtějí o ni přijít, protože chtějí dětem na Vánoce koupit dárek. A vy budete chtít jednotné řešení pro všechny, s jejich souhlasem, a mnoha z nich tím vymažete jejich “teplá místa”.

Čtyřčlennému multioborovému týmu (zeleň, IT, stavební architekti) nám půl roku trvalo všechno oběhnout a zjistit, načež to nakonec ani neproběhlo. A to byla – z pohledu tohoto vlákna – naprosto bezvýznamná a bezproblémová agenda a “jen” v Praze! (až na to, že zeleň je jedním ze zlatých dolů, a běda, když na to začnete někomu sahat – kácení a sázení stromů je drahé a jsou tu desítky let existující složitá propojení a zájmy, které si tento byznys chrání a vy tam jdete s tím, že do toho začne být pohodlněji vidět, no tak to teda ne…).

Jak už bylo řečeno. Tohle není vůbec IT problém. Tady v tom jsou lidi. A o těch se tu nemluvilo – a kdykoli je dlouhá diskuse o IT, ale nemluví se o lidech, je jasné, že je diskuse zcela bezpředmětná, protože vidíme 0,0001 % problému. Začněme diskusi o digitální demokracii od těch, kterým má sloužit (a jednotný dashboard fakt žádnou demokracii nezařídí, máme tady mnohem horší problémy a úředník svůj úkon nedělá dlouhé hodiny proto, že má složitý informační systém – dělá to proto, že je složitá ta práce a někdy možná nesmyslná – a pokud nasadíme slepě automatizaci, tak budeme automatizovat tu nesmyslnou práci, a kolečka nesmyslu se roztočí jen o to rychleji a bude ještě jednodušší zadat nesmyslné úkony – a vy, jako občan, jimi pak automatizovaně prolétnete, už se těším…).

No a jen tak pro pobavení – děláme software pro berlínskou advokátní kancelář. Pánové a dámy. Spisy ze soudů se bez problémů posílají POŠTOU (originální složky). V lepším případě je na soudu NAKOPÍRUJÍ, pošlou poštou, v advokátní kanceláři nascanují… Bo digitalizace je zatím stále v plném proudu (podle výrazů klienta bych řekl, že to je eufemismus pro “nikdo se do toho nehrne”). A mají tam i něco, co vzdáleně připomíná datové schránky, ale funguje to jen mezi některými institucemi a jen někdy.

Jo a taky je v Německu oblíbený komunikační kanál FAX.

2 Líbí se

K těm novinkám v našem projektu Služby.Digital:

Udělali jsme v létě společně se STEM masivní výzkum digitalizace ČR. Tohle byl důležitý první krok, protože komplexní výzkum bariér nám zatím chyběl. Hodně lidí zná nějakou část problému, ale řešení těch jednotlivostí logicky neřeší celek. V tom shrnutí je pojmenovaných pět klíčových bariér, které nám z toho výzkumu vyšly.

Kromě toho jsme vyšli z axiomu, že je těžko něco zlepšovat, když to neměříme, a udělali jsme velkou analýzu managementu kvality digitálních služeb státu. To zní abstraktně, ale jde v jádru o to, jestli nám funguje základní zpětná vazba „něco nefunguje dobře ⇒ někdo relevantní se to dozví ⇒ služba se zlepší“. Spoiler alert: nefunguje :slight_smile: Ten proces je hodně děravý a na řadě míst například sbíráme zpětnou vazbu, která už se ale nedostane k relevantním stakeholderům. Takový systém pak logicky nekonverguje ke kvalitě. Je tam od nás i řada doporučení, co je potřeba změnit, abychom tohle dali dohromady.

Část našich doporučení z celého projektu se podařilo prosadit do aktuálního programového prohlášení vlády, což je super, ale dál jde o to, kdo bude mít tuhle agendu na starosti, jakou bude mít digitalizace politickou prioritu a podobně. My zatím přemýšlíme, jaké intervence v projektu Služby.Digital navrhnout, abychom tím pohnuli dál.

Víc informací najdete na webu Služby.Digital a pokud se budete chtít výhledově zapojit, nechte nám kontakt tady. Je možné, že v rámci těch aktuálně hledaných intervencí se nám pak tahle síť bude hodit.

2 Líbí se

Tohle zní jako systematický přístup, který jde, jak jsem říkal, od jádra a od lidí. Zavedení jakkoli prefíkaného IT řešení by totiž trpělo úplně stejnými neduhy, jako jakékoli dosavadní, pokud by nefungovalo to, co píšeš. Držím palce!

2 Líbí se

Díky moc!

Přesně tak! Tohle je těch pět klíčových bariér, které jsme našli:

• Chybějící politický leadership („digitalizaci nikdo dostatečně netlačí“)
  • Nedostatek kapacit a dovedností (stát nemá dostatek kvalifikovaných lidí na IT)
  • Absence managementu kvality služeb (nalezené chyby nevedou k nápravám)
  • Resortismus („každý si hraje na svém písečku“)
  • Chybějící legislativa (řada rozumných věcí je právně příliš komplikovaná)

U každého bodu je podle mě dobře vidět, že i kdybychom teď přišli s kvalitní vizí toho, jak má „digitální stát“ fungovat (viz původní téma tohohle vlákna), tak se ta vize přes tyhle překážky nedostane do praxe.

1 Líbí se

My jsme pokročili sběrem feedbacku na základní myšlenky. Hlavní problém je, že se nám nedaří efektivně komunikovat ten hlavní princip, jak by to fungovalo (jak v té oblasti eGovernmentu, tak ještě hůře v tvorbě právních předpisů). Došli jsme k závěru, že bude nutné vytvořit demo, kde si to člověk bude moct osahat.

Za nás je tedy plán:

• vytvořit demo té cílové vize
  • efektivněji zkomunikovat základní myšlenku (forma ještě není jasná)
  • založit stranu a jít do příštích parlamentních voleb, protože to je prostě způsob, jak je možné změnu systému provést

Fundamentálně je to otázka toho, zda je aktuální systém (nemyslím systém ve smyslu IT, ale spíš jako systém veřejné správy ve smyslu zákonů a procesů) v principu v pořádku a je možné ho spíše menšími změnami a zlepšeními dostat do cílového stavu, který bychom si přáli.

My si to nemyslíme. Podle nás je potřeba mít vizi cílového stavu, který bude reflektovat aktuální svět a jeho možnosti. Současný systém vznikl v době, kdy to jinak nešlo, ale dnes už to jinak jde - takže v tomto smyslu je IT spíš nástroj, který tu změnu umožňuje. V roce 1970 by byla naprosto nereálná.

Když budu pokračovat dál ve svojí naivitě, tak pro mě je to změna ze systému “volím vůdce na základě toho, jak se mi líbí a ten zařídí, že to bude dobré” (z mého pohledu to tak je přes všechny úrovně veřejné správy) na algoritmický systém, kde právní předpisy jsou rovnou digitální (= nenapíšu jen vyhlášku jako text, ale rovnou jako digitální proces) a rozhodují o nich odborníci nebo veřejnost. Takže digitalizace/automatizace/transparentnost není něco, co řeším potom/bokem/vedle, ale je to přímo nedílnou součástí tvorby právních předpisů.

Nevím, co je lepší. Zda to, že o mé budoucnosti bude rozhodovat potenciálně zkorumpovaný nebo hloupý člověk, kde je ale šance, že má aspoň svědomí, nebo algoritmus, který žádné svědomí nemá (a který naprogramuje potenciálně zkorumpovaný nebo hloupý člověk).

Navrhované řešení, tak, jak stojí, nevede ke zvýšení transparentnosti a demokracie. Korupce si najde své cesty i v digitální formě, o tom snad nemusíme pochybovat. A jinak zavedení tvrdých algoritmů místo rozhodování lidmi, povede zejména k větší a tvrdší kontrole. Která bude v rukou pořád těch samých lidí, protože volit asi budeme stále podle stejných hodnot stejné lidi, ne algoritmy.

Jako občana mě tato vyhlídka tedy úplně nevzrušuje.

1 Líbí se

No z mého pohledu, který jsem nabyl diskuzí s úředníky, je veřejná správa z 80 - 90 % exekuce dle právních předpisů, která nepotřebuje svědomí, soucit a další lidské vlastnosti. Tedy bych si přál, aby veřejné správa vykonávala velmi efektivně (tedy téměř automaticky) a zcela transparentně (všechny kroky zaznamenané, dlouho dostupné a s otisky, takže nefalšovatelné).

Myslím to tak, že ten digitální popis procesu bude přímo součástí tvorby právního předpisu, takže vzniká už během návrhu a schvalování, tedy kdokoliv se může podívat, jaký vliv budou mít konkrétní návrhy a jak přesně budou fungovat. Samozřejmě můžou vzniknout chyby, kterých si prostě nikdo nevšimne, ale bude to veřejný proces, takže 100 % transparentnost.

Součástí našeho návrhu je i dramatická změna rozhodovacího procesu při tvorbě právních předpisů, takže volby v dnešním slova smyslu by už prakticky neexistovaly. Velmi stručně je to popsáno zde.

Až budeme mít připravené demo tak ho sem pošlu a věřím, že pak bude ta vize mnohem srozumitelnější.

Ano, je to naivní představa vycházející z nepochopení složitosti reality.

Představa, že navrhnu nějaký algoritmus a všechno začne skvěle fungovat naprosto ignoruje (minimálně) dva zásadní limity: (1) prostředí a (2) motivaci uživatelů.

Pokud jde o prostředí, nacházíme se v barevném světě košaté legislativy, která si často sama navzájem odporuje. V moři technických předpisů a norem a ve světě, kde kromě našich vlastních pravidel tu jsou mezinárodní smlouvy a závazky, které jsou někdy nadřazeny naší legislativě a někdy ne. A i když si člověk už myslí, že něco popsal, z bahna se vynoří nějaká judikatura, která všechno postaví na hlavu. A to nemluvím o tom, že praktické provedení jednoho předpisu může být na každém úřadě jiné.

A pokud jde o uživatele. Motivace jednotlivý typů uživatelů může být velmi odlišná. Dokonce se běžně stává, že jsou uživatelské skupiny, jejichž (zcela legitimní) motivace a zájmy se vzájemné zcela vylučují.

… prostě na každou složitou otázku existuje minimálně jedna jednoduchá, snadno pochopitelná, nesprávná odpověď.

Toto je obecný problém aktivistů - čím méně o problému ví, tím jasnější jim je, jak by to udělali snadno a levně. Odstrašujícím příkladem jsou Piráti.

1 Líbí se

Uf. A chcete, aby tady na toto téma probíhala diskuse? Já bych se k tomu třeba vyjádřil, a dokonce bych to i zkusil konstruktivně, i když zatím je to spíš :exploding_head:. @zoul je tady pro to prostor? Pro kritiku této vznikající digitalizační politické strany, resp. jejího návrhu?

Dokonce mi to přijde jako úplně krásné cvičení pro studenty, aby to v občance třeba rozebrali a postavili nad tím nějakou argumentaci. Takové cvičení z demokracie.

Ale jedna věc mě zajímá rovnou @dd25 – kdo je to “my”? Na stránce nemáte jediný kontakt, jediné bio. To je jak nějaká podvodná stránka. Ani nerespektujete aktuální zákony, jako o něčem to vypovídá, jak je pak chcete měnit? A hlavně, je to absolutně nedůvěryhodné. Jste parta programátorů, co nikdy nevylezla ze sklepa? Nebo jste zkušení politologové, kterým bychom možná mohli naslouchat? Nebo jste ruští hackeři? Nebo jste Babiš? Kdo jste? Kde je vaše transparentnost? Kde je vaše kompetence, kterou deklarujete jako zásadní měřítko, podle kterého chcete určovat, kdo bude rozhodovat? Splňujete své vlastní testy? Jedna věc je naklikat pár formulářů v Google Docs, druhá je měnit ústavu…

2 Líbí se

Na kritiku strany je ještě brzy, zatím nevznikla (původně jsme chtěli letos, ale nestihli jsme to). Určitě vítám kritiku vize či přístupu, i když zatím si myslím, že je to spíš moje neschopnost ji dobře zkomunikovat - oslovil jsem několik lidí a bavili jsme se o tom osobně. Trvalo vždy několik hodin, než se mi podařilo předat základ. Úplně původně byla pointa tohoto vlákna zjistit, zda o digitální demokracii u nás někdo přemýšlí, jaké jsou jejich nápady a ideálně i třeba pomůže či nasměruje s realizací.

Které zákony konkrétně? Strana ještě formálně nejsme, takže tato legislativa se na nás nevztahuje a dokud se nám nepodaří začít efektivně komunikovat tu vizi a nevzbudí na testovacím vzorku zájem, tak to ani nebude dávat smysl. Formální založení strany je tedy ještě relativně daleko. Jestli myslíš GDPR, tak cookies nesbíráme (nemám to rád).

Jsme taková různorodá skupinka lidí, kteří už dlouho mluví o tom, že aktuální systém je nešťastný a přemýšlíme co s tím. Já jsem programátor/podnikatel https://www.linkedin.com/in/jakub-petr-4b4b023b/. Ostatní takto doxovat nebudu, ale profesně je to úřednice, projektant, další podnikatel a učítel.

Až přijde čas, tak se zveřejníme i na webu, ale nyní jde primárně o tu myšlenku.

Ještě dodám, že tohle je jedna z věcí, která mi přijde v dnešním světě docela bláznivá. Myšlenka by měla být hodnocena dle svého obsahu a jejích dopadů a ne dle toho, kdo s ní přišel. Takže za mě, když přijde Okamura nebo Babiš s dobrou myšlenkou, v oblasti, které rozumím, tak jsem za ní rád a hlasoval bych pro.

V této fázi není naše kompetence relevantní. To co se snažíme komunikovat na webu, je to, že digitální demokracie svým principem (tranzivitní delegace hlasů nebo přímé hlasování se splněním základního testu) zajistí to, že dané problematice budou rozhodovat odborníci, protože je na ně zdelegováno velké množství hlasů v této problematice. Dnešní svět je moc komplikovaný, aby poslanec tak jak byl u nás zavedený v roce 1918 fungoval dobře.

Co se týče motivace, tak to je to, že podle mě žijeme na nejlepším místě na světě a máme jako společnost ty nejlepší priority v historii lidstva - nechceme nikoho dobývat, chceme zachraňovat životy dětí, i když je to drahé, odsuzujeme násilí a snažíme se mít právní systém, kde jsme si rovni. Mám obavu, že náš způsob života bude brzy v úpadku, protože jsme si překomplikovali byrokracii a nakumulovala se neefektivita v systému. Už dlouho v úzkém kruhu diskutujeme co s tím a došli jsme k této vizi.

@tvavrda Pokud bys měl chuť, tak můžeme dát i nějaký call či se sejít osobně.

Politika je ale pouze o důvěře. Nikdo nebude rozumět všemu, co se tam děje. Kdybych všemu rozuměl a byl všeho schopný, nemusel bych nikomu posouvat můj hlas. Udělal bych si to sám. A jedna věc je, něco tvrdit, a druhá je to realizovat. Průměrný populista říká spoustu dobrých věcí. Dokud chce hlas. Ale pak dělá něco úplně jiného. Takže myšlenky jsou úplně k ničemu. Navíc se dají všelijak zohýbat. A taky nejde vždy všechno podle plánu. Takže vám určitě nevyjde všechno dobře. A já potřebuju vědět, že například jste rovní a neohnete hřbet hned při prvním problému. A že to vyřešíte sice jinak, než se původně řeklo, ale s nejlepší vůlí. Důvěra v člověka – na tom stojí demokracie.

Takže mě nezajímá až tak, co tvrdíte, ale kdo jste. Díky za nesdílení profilu! Myslím, že je to důležité dát i na stránky.

říkáte v jedné větě

a popíráte hned v té za ní. Takže je teda podstatné, jestli jste odborník nebo ne? Takže JE relevantní kompetence. Nebo vy, který navrhujete celý systém, kompetentní být nemusíte, ale všichni po vás, kdo v něm budou, už kompetentní být musí? To se mi nějak nezdá…

A měl bych jednu testovací otázku: Řekněme, že se digitálně, zcela mechanicky ustanoví nějaký zákon, který projde na 51 %. A 49 % lidí vyjde do ulic, protože je to děsně namíchne a budou protestovat, protože takhle to teda rozhodně nechtějí. Kdo k nim promluví a uklidní je, abychom se tady nepomlátili? Algoritmus? Kdo zajistí, že jeden z nich nevyhodí serverovnu s celým systémem do vzduchu, protože ho bude štvát, že se s ním baví Google formulář, místo aby mu to třeba někdo lidsky vysvětlil, proč nakonec došlo ke složité několikaměsíční debatě v parlamentu, a výsledkem je tento kompromis?

1 Líbí se

Na důvěře člověka jsou dle mého názoru spíš postavené totalitní systémy. Demokracie je o důvěře v systém. A není pro mě důležité, kdo s myšlenkou demokracie přišel, ale její obsah.

Nicméně to už je spíš taková filozofická úvaha.

Nevím jestli se chápeme. Naše kompetance je relevantní pro implementaci (ne v IT slova smyslu). Nyní jsme ve fázi, kdy ladíme vizi cílového stavu. Podle mě je nutné první vědět, kam chci jet a až potom řešit, kudy tam pojedu.

Shodneme se tedy, že pro implementaci (založení strany, vykomunikování, zvolení, návrh zákonů, prosazení atd.) je důležitá naše kompetence, ale na to, zda je ta vize cílového stavu dobrá (= významně lepší než aktuální systém), nemá naše kompetence vliv?

Super, první trochu nastíním ten proces (budu místy nepřesný, snažím se, aby byl ten princip pochopitelný) a potom vysvětlím, jak by takovýto konflikt vypadal.

1. V systému veřejné správy (SVS) založí občan (často úředník či odborník, na kterého je zdelegováno velké množství hlasů a jeho fulltime prací je řešení dané problematiky, ale může kdokoliv) návrh na změnu.
  2. Návrh je diskutován online a diskuze je dostupná navždy všem občanům a mohou se do ní i zapojovat pod svou identitou občana. Nyní ignorujme tajné projekty týkající se třeba národní bezpečnosti a blacklisting/whitelisting atd.
  3. Některé věci jsou rovnou spočítané systémem (např. změna parametrů veřejné služby rovnou vypočte změnu nákladů). Zbytek je text a hrubý nástřel digitalizovaného procesu (např. zrychlené stavební řízení pro rodinné domy).
  4. Většina pozměňovacích návrhů prostě čeká na dostatečné procento hlasů, pokud ho nedostanou, tak se nic nestane. Pokud ho dostanou, tak vejde v platnost.
  5. Nutné procento hlasů závisí na typu právního předpisu (pro ty kritické jako je dnes ústava - pro mě Level 1 - je to 80 % z celého státu, pro ty méně důležité jako je třeba vyhláška města - Level 4 - je to 50 % jen z daného města. Dle toho typu je i ochranná lhůta - tedy až se schválí, tak to trvá než vejde v platnost a je prostor zareagovat a stáhnout to (odvoláním hlasů).
  6. Po uplynutí ochranné lhůty tedy vejde v platnost (dle typu změny to znamená různé věci a vyžaduje další kroky). A protože to byla třeba úprava parametrů důchodového systému, která byla odhlasována těsně, tak přijde protest v ulicích.
  7. A já říkám, že místo protestu v ulicích stačí založit v SVS návrh na změnu, kde ten parametr bude vrácen zpět a celý proces jede znovu. Tedy občané nemusí jít zapalovat auta do ulic nebo cinkat klíči. Mají možnost jak přímo tento proces spustit a pokud se jim to podaří, tak je návrh změněn zpět.
  8. Lidsky ty názory obhahují odborníci, kteří mají pro danou oblast na sebe zdelegováno velké množství hlasů (jsou za to velmi dobře kompenzováni) a je tedy jejich práce tu danou oblast komunikovat. Ale nic nedělají na pozadí, všechno hlasují a diskutují v rámci SVS. Pokud jsem zdelegoval hlasy na odborníka a hlastuje jak se mi nelíbí, tak zdeleguju hlas jinam. Oni jsou takto motivování svá rozhodnutí vysvětlovat a dokazovat, proč je to rozhodnutí správně. Neschovávají se za stranu, je to jejich individuální jméno.

Otázka security a redundancy je v této fázi technický detail. Samozřejmě to nemůže být jeden server, který někdo může jen tak odpojit.

Díky za ten ohled. Mně obecnější diskuze smysl dává, pokud se budeme držet toho, jak reálně posunout digitalizaci v ČR, a nesklouzneme úplně do filozofie :slight_smile:

Mě kdysi hodně nadchla myšlenka formalizace práva, tedy možného převodu například zákonů do podoby jakéhosi formálního („programovacího“) jazyka, ke kterému by pak bylo možné například psát testy, automaticky hledat díry a podobně. Nějaké existující příklady jsem k tomu našel, ale kdykoliv jsem to probíral s právníky, byli k tomu extrémně skeptičtí, z mnoha důvodů. (Nejčastěji padala námitka, že právní texty jsou ve skutečnosti o dost méně formální, než si představuju. Není to matematika.)

Vrátil bych se ale hlavně k otázce, nakolik jde takhle tu odlišnou vizi digitalizace opravdu prosadit. Podle mě je to ve formě samostatné specializované strany prakticky neprůchozí. Abyste takhle razantní změnu mohli realizovat, musíte mít silnou pozici ve vládě. Na to potřebujete zásadní volební výsledky. A na ty potřebujete mnohem univerzálnější téma, než je digitalizace. Podle ní si stranu bude vybírat jen naprosté minimum voličstva.

4 Líbí se

Mohlo by zaujmout https://intlekt.io/. Myslím si, že to je hodně blízko tomu, co myslíš a myslím si, že se to aktivně vyvíjí.

Osobně se myslím, že to je slepá ulička, protože naše mozky prostě fungují jinak a nejsou připravené na formálně správnou komunikaci jakéhokoliv typu.

Náš názor je, že v případech, kde zákon upravuje nějaký proces, tak ten proces bude rovnou popsaný v té digitální verzi (tedy vlastně definice toho procesu přímo s automatizací). Myslím si, že je obecně shoda, že procesy na úřadech by měly být digitální a co nejvíc automatizované rovnou (nemáme AGI, takže to určitě není 100 % automatizace všeho, jen toho co jde, někde zůstává krok, že úředník něco rozhodne), takže to práci nepřidává, ale spíš to zjednodušuje tu část popisu textem, který je občas nejasný a náchylný k různým výkladům.

Jako takový prototyp bychom chtěli mechanismus tvorby právních předpisů uskutečnit i v rámci aktuálního systému - dejme tomu získáme 10 poslanců, ti budou do prototypu SVS psát návrhy právních předpisů a hlasovat dle hlasování voličů. Mohlo by to tedy být atraktivní pro někoho, kdo má zájem o přímou demokracii.

Druhá věc je, že věřím, že jakákoliv propagace a i malý výsledek (třeba jen pár %), bude mít dramatický dopad na ostatní politické strany a část jich absorbuje část těch myšlenek.

Třetí věc je, že věřím, že se nám podaří zkomunikovat, že nejsme konvenčí strana, ale spíš jako změna systému, který bude drasticky efektivnější a vznikne na tom široká shoda napříč poslaneckou sněmovnou a veřejností. Nemáme žádné jiné konkrétní body, takže vlastně s nikým nejsme v konfliktu a o tom, že je potřeba efektivnější veřejnou správu je široká shoda.

A teda musím říct, že dle našeho (malého) průzkumu je přebujelá byrokracie a neefektivita veřejné správy (často teda převedená na konkrétní zážitky na úřadech) univerzální. Nenašli jsme ani jednoho člověka, který by byl spokojený a skoro všichni oslovení preferují vládu odborníků. Přijde mi, že jsme znechucení z aktuální politické situace, takže možná i tento aspekt by mohl část lidí zaujmout.

Každopádně po tvorbě dema plánujeme oslovit aktuální politické strany, zda by měli zájem o diskuzi a prosazování třeba jen části eGovernmentu nebo části digitální demokracie. Pokusili jsme se o to už v roce 2020, ale to byla ta prezentace ještě o dost nesrozumitelnější než je nyní, takže v tom jsme neuspěli.