Prosím o podněty: "Státní rozpočet z peněženky"

Po letech jsem se dokopal k tomu, abych naimplementoval tenhle mini-nástroj:

Cílem je udělat státní rozpočet přístupnější všem, bez zbytečného zahlcení informacemi, a v “lidském měřítku”.

Budu rád za podněty, od jednoduchých “tady máš pravopisnou chybu” až po zásadnější typu “tohle je úplně blbě”.

1 Líbí se

Co tohle? :slight_smile: https://lidovyrozpocet.cz/, viz předchozí debatu:

1 Líbí se

To je super, neznal jsem!

Myslím, že LidovýRozpočet jde trochu jiným směrem, a je to tak dobře. LidovýRozpočet je pro cifršpióny, jako jsem já. Člověk má před sebou rozpočet mnohem přehledněji než ho dostane od státu, a může různě měnit čísla v tabulkách atd.

U mého rozpočtu z peněženky jde spíš o to, dokázat si představit kam jde kolik peněz. Proto ty bankovky a mince, proto dělení po týdnech, a proto taky ta možnost zadat nějakou vlastní položku na konci (“vláda ušetřila 1 miliardu!” – ok, to je 1.5 Kč týdně navíc pro mě).

1 Líbí se

Ještě dodám, že už existuje

To je hodně podobné jako moje stránka, ale ta tisícikoruna není k ničemu vztažená, a jazyk je trochu víc odborný. Ale zase je to kompaktnější a jsou tam koláčové grafy, takže to zase pro cifršpióny jako jsem já může být přehlednější.

2 Líbí se

Každý bude preferovat trochu jinou formu - pak už nejlíp rovnou zadat čísla do AI, ať vyrobí, co potřebuju :slight_smile: (dneska už to není tak těžké, viz taky Vibecoding v praxi: Kód je komodita, hodnotu má jen funkce | Vibecoding.cz, co jde udělat za víkend)

To tak úplně neplatí - na tu miliardu už stejně čeká někdo další, daně kvůli tomu nižší nebudou :frowning:

Tohle je skvělý. Díky za tu práci! :slight_smile:

Osobně si myslím, že pro lidi je bližší počítat výdaje spíš po měsících, než po týdnech. Můžou si to pak spojit s výplatou.

Úplně chápu, a je to častý podnět i na Twitteru a Mastodonu (včera večer jsem to sdílel). Moje standardní odpověď:

Je to schválně týdně, protože měsíčně už jsou to podle mě částky, které málokdo „nosí v peněžence“. Když se bavíme o třech tisícovkách, tak to má ještě lidské měřítko. Pojištění a Netflix platí člověk měsíčně, ale mlíko a chleba kupuje častěji.

Prostě u týdnu jsou to ještě “normální lidské” částky, se kterými mají lidi každodenní zkušenost. Ano, většina lidí taky platí něco měsíčně, ale těch položek tolik není, a samy o sobě jsou abstraktní. Vedle toho, v položkách od pěti do tisíce korun najdeme všechno od žvýkačky přes mlíko a krabku cigaret až po plnou nádrž nebo mobil z druhé ruky.

Navíc vždycky můžu doporučit tvůj projekt, kde je to na měsíce, a kde už je v tomhle směru všechno. Díky za něj!

Naopak přínos svého vlastního projektu vidím v tom, že

1. můžeme porovnávat částky mezi sebou (3 Kč na ochranu přírody a krajiny vs 9 Kč správa v oblasti zemědělství) bez ztráty lidského měřítka,
  2. lze srovnávat s věcmi, které člověk kupuje denně nebo týdně, z vlastní peněženky (24 haléřů na humanitární pomoc vs 12 Kč za jogurt).

Jestli na tohle budu mít víc času, spíš bych rád pracoval na tom, aby kategorie a podkategorie byly čitelnější. Třeba “Hasiči” jsou v oficiálním rozpočtu popsaní jako “Požární ochrana” a policie je “Bezpečnost a veřejný pořádek”. To jsem přepsal, ale je toho tam mnohem víc:

• V dopravě je nejvyšší položka “Ostatní činnost a nespecifikované výdaje v dopravě” (103 mld korun).
  • Ve zdravotnictví je to “Ostatní činnost ve zdravotnictví”
  • Sám neumím rozlišit, v čem je rozdíl mezi “Státní sociální podpora” a “Pomoc v hmotné nouzi”, a předpokládám, že normální člověk na tom nebude o moc líp.
  • Máme spoustu úřadů, na které jde “bakšiš”, a které, kdybych tam teď dal, tak to je karta na dvě tři stránky. Ale možná by si zasloužily být uvedeny, když už tam mám třeba parlament nebo BIS.
  • Strefit balanc mezi ukázáním všech důležitých věcí, na které jdou peníze z rozpočtu, a zároveň udržením jednoduchosti stránky a sdělení. Už teď tam toho mám z toho směru zbytečně moc, podle mého názoru.

Ale to jsou jen moje názory, budu rád za další diskuzi.

1 Líbí se

Zaznamenal jsem (aspon u me to tak bylo) ze neni uplne horni limit na pocet penez pro stat - kdyz tam dam neco s 7 ciframa zacne se stranka zasekavat (aspon u me, protoze to uz je hodne obrazku) mozna nejakej horni limit na to co jde napsat do toho policka by se hodil? Jinak pekne, myslim. Taky bych se priklonil k moznosti koukat na to mesicne, ale ja jsem trochu nerd co si ty vydaje po mesicich trochu sleduje tak je to pro mne prirozenejsi. Otakza je, jestli prave takove nerdy takovy tool nejvice nejaka. Diky moc, kazdopadne.

2 Líbí se