Zkušenosti s eDoklady

Jelikož eDoklady je možné využít už všude možně, myslím, že by mohlo být zajímavé sdílet zkušenosti s jejich použitím.

Začnu s mojí - po vypršení platnosti jsem potřeboval vyzvednout nový řidičák.

Pozitivní: občanku přes eDoklady bylo možné použít.

Negativní: přístup úředníků za přepážkou, kteří měli potřebu mě odrazovat a celý čas, co jsem tam byl komentovat jak je to zdlouhavé. Systém/úředníci si vyžádají všechny údaje i když potřebují jenom některé (číslo), prý nemají možnost toto změnit.

Když jsem jim řekl, že bych chtěl použít eDoklady, tak se mně nejprve zeptali, jestli nemám fyzickou občanku. Měl jsem, ale řekl jsem jim své preference, že bych chtěl vyzkoušet eDoklady. Oni na to, že pokud mám půl hodiny … já na to, že ano, klidně, já čas mám. A pak mi celý čas říkali nevyžádané komentáře jako - že to trvá dlouho na jejich straně; že nám v médiích říkají, jak je to lepší, ale přitom je to horší než fyzická občanka; jak jim to stěžuje práci a trvá mnohem déle; stějně musí přepisovat údaje (číslo občanky) do počítače; jak je nikdo neposlouchá, když to chtějí změnit …

Celkem mi vyzvednutí trvalo cca 7 minut.

Z mého pohledu občana/zákazníka to bylo několik (1-2) minut klikání úředníků v počítači, pak vytiskli QR kód. Když ho chtěli aktivovat, tak jim to nešlo, protože (jak se bavili nahlas) byla virtuální přepážka obsazena a potřebovali zvolit jinou. Pak přišel někdo na pomoc, vytiskl nový QR kód, povedlo se jim ho aktivovat, já jsem jej naskenoval s aplikací eDoklady a potvrdil předání údajů. Překvapivě si vyžádali všechny možné údaje (viz foto - Fotografie, Jméno, Příjmení, Číslo dokladu, Datum narození, Místo narození, Trvalý pobyt, Pohlaví, Státní občanství, Podpis držitele, Rodné číslo, Datum vydání, Platnost do, Vydal, Změna údajů), prý to nejde změnit na jejich straně.

Nakonec dotaz - má někdo tip, kde zjistit, jestli bylo možné omezit vyžadované údaje z eDokladů a/nebo jestli je možné toto zavést?

2 Líbí se

Super téma, díky! Pokud se někdo ztrácí v názvosloví nebo chce zjistit, co ty eDoklady jsou a jak fungují nebo mají fungovat, můžu doporučit tohle starší téma:

PS. Vlastní zkušenost zatím nemám, úplně mě to teď namotivovalo vyzkoušet :slight_smile:

1 Líbí se

Nasdílím zkušenost z rodiny s Českou poštou.
eDoklady přijímají, ale paní za přepážkou dávala značně hlubokým vzdycháním najevo, že to není preferovaná volba.
Proces:

• Paní se někam přihlásila
  • Ukázala na papíře vytištěný QR kód
  • Ten bylo potřeba nascanovat
  • Appka oznámila, že je hotovo, ale paní začla vzdychat
  • Něco ťukala do počítače a pak vysvětlila, že teď to musí opsat na papír, a kdyby měl člověk normální kartičku, tak je to hned
  • Něco opsala na post-it

Nakonec přeci jen dohledala a předala balíček, ale celé to asi mohlo proběhnout nějak hladčeji.

1 Líbí se

Au au au. Pevně doufám, že tohle je jen úplně první fáze podpory těch eDokladů, kterou třeba ta pošta zavedla, aby si mohla odfajfknout zákonnou povinnost – a brzy se dočkáme lepší.

Kdy by tak mohla být nějaká větší vlna poptávky po použití eDokladů v praxi? Nejpozději na podzim s volbami?

Asi jo. Protože vlastně jinak se doklady prokazuješ spíš výjimečně, nejčastěji krom úřadů třeba v hotelech nebo tak, a tam je to na jejich benevolenci, protože pokud jsem správně pochopila, nařízení je platné pouze pro místa, kde ověřují tvoji totožnost na základě nějakého právního předpisu. Volby tak budou první větší hromadný zásah.

Mimochodem k těm soukromým případům, hotel byl OK, Česká spořitelna ne, tam mi přímo na recepci řekli, že mají nařízeno zatím eDoklady nepřijímat a musela jsem hledat plastovou kartičku. Nevím, co by se stalo, kdybych ji s sebou už neměla.

1 Líbí se

U hotelů bych to ocenil velmi, častá dosavadní praxe posílání skenů celého dokladu mně nepřijde dobrá. Nevím, jestli je to reálné, ale líbilo by se mně, kdyby jen dostali mou ověřenou identitu a měli přímo zákonem zakázáno po mně chtít sken celého dokladu.