Jelikož eDoklady je možné využít už všude možně, myslím, že by mohlo být zajímavé sdílet zkušenosti s jejich použitím.
Začnu s mojí - po vypršení platnosti jsem potřeboval vyzvednout nový řidičák.
Pozitivní: občanku přes eDoklady bylo možné použít.
Negativní: přístup úředníků za přepážkou, kteří měli potřebu mě odrazovat a celý čas, co jsem tam byl komentovat jak je to zdlouhavé. Systém/úředníci si vyžádají všechny údaje i když potřebují jenom některé (číslo), prý nemají možnost toto změnit.
Když jsem jim řekl, že bych chtěl použít eDoklady, tak se mně nejprve zeptali, jestli nemám fyzickou občanku. Měl jsem, ale řekl jsem jim své preference, že bych chtěl vyzkoušet eDoklady. Oni na to, že pokud mám půl hodiny … já na to, že ano, klidně, já čas mám. A pak mi celý čas říkali nevyžádané komentáře jako - že to trvá dlouho na jejich straně; že nám v médiích říkají, jak je to lepší, ale přitom je to horší než fyzická občanka; jak jim to stěžuje práci a trvá mnohem déle; stějně musí přepisovat údaje (číslo občanky) do počítače; jak je nikdo neposlouchá, když to chtějí změnit …
Celkem mi vyzvednutí trvalo cca 7 minut.
Z mého pohledu občana/zákazníka to bylo několik (1-2) minut klikání úředníků v počítači, pak vytiskli QR kód. Když ho chtěli aktivovat, tak jim to nešlo, protože (jak se bavili nahlas) byla virtuální přepážka obsazena a potřebovali zvolit jinou. Pak přišel někdo na pomoc, vytiskl nový QR kód, povedlo se jim ho aktivovat, já jsem jej naskenoval s aplikací eDoklady a potvrdil předání údajů. Překvapivě si vyžádali všechny možné údaje (viz foto - Fotografie, Jméno, Příjmení, Číslo dokladu, Datum narození, Místo narození, Trvalý pobyt, Pohlaví, Státní občanství, Podpis držitele, Rodné číslo, Datum vydání, Platnost do, Vydal, Změna údajů), prý to nejde změnit na jejich straně.
Nakonec dotaz - má někdo tip, kde zjistit, jestli bylo možné omezit vyžadované údaje z eDokladů a/nebo jestli je možné toto zavést?