Pomoc MMR s digitalizací stavebního řízení?

Ten komentář o DIA trochu nechápu - na jednu stranu je potřeba vrcholová autorita, ale DIA je omyl a slepá ulička? Aneb jaká kompetence DIA dneska chybí? (business bude vždycky na jiných ministerstvech-úřadech, to ani nejde centralizovat? Kompetence k digitalizačním procesům snad má? Otázkou bude, jak se je daří vymáhat…?)

Zpráva na forum24 je o něco detailnější, ale nějak mi ani z toho nevyplývá, že je tam všechno špatně - moc konkrétních detailů tam není. Vypadá to na hodně podceněnou úvodní analýzu, UX (zrovna ty wireframy mohly být už přes rok někde zveřejněné :frowning: ), testování s koncovými uživateli (nejspíš nezbyl čas?), chybějící roadmapa… to by se u takhle klíčového projektu nemělo stát. Naopak mít silného product ownera i řízení projektu a s tím spojené knowhow na straně MMR je myslím hodně žádoucí - je špatně to celé outsourcovat.

1 Líbí se

Myšlenka DIA, jako taková, není špatná. Tragický je způsob, jak se I. Bartoš pokusil tuto agenturu vybudovat a tím ji v podstatě zabil.

Historicky mělo digitalizaci na starosti Ministerstvo vnitra. A na jednotlivých resortech byli lidé, kteří rozuměli svému resortu a komunikovali s týmem MV ČR.

Piráti, resp. I. Bartoš, přišli s myšlenkou vyčlenit všechny tyto lidi do jedné organizace, která by byla nezávislá a spadala do gesce Pirátů. Fakticky by se její role v oblasti tvorby koncepce digitalizace oslabila, protože nějaká agentura je samozřejmě úplně jiná váhová kategorie než ministerstvo vnitra. Ale jako servisní organizace poskytující odborníky na IT, proč ne. Jediný problém je v tom, že v té době už stát měl dvě další podobné agentury a DIA dostala do vínku “být ta třetí”.

To všechno by mohlo fungovat, kdyby to nezabil I. Bartoš svým přístupem. Přišel za dlouholetými praktiky, kteří fakticky vybudovali základy eGovermentu a řekl jim: “Dělali jste všechno špatně, ničemu nerozumíte a já vám teď ukážu, jak se to má dělat.” Tím si je na svou stranu právě nezískal. A dorazil to tím, že jim sáhl na peníze, protože DIA se musí řídit platovými tabulkami a prostě není schopná své lidi pořádně zaplatit - resorty pro to mají mnohem lepší podmínky. Když si k tomu přičtete, že ani resorty nebyly nadšené z toho, že by měli přijít o část svých kompetencí, na malér bylo zaděláno.

Do DIA odešel jen ten, kdo se z toho nemohl vykroutit (a takových lidí bylo jen pár). Resorty se hodně snažily, aby o své lidi nepřišli a houfně zakládali (nebo využívaly existující) firmy vlastněné ministerstvem, které pro ně dělaly IT služby. Z pohledu resortů win-win strategie - dokázali si své lidi udržet a zaplatit a tyto firmy se dostaly mimo dosah DIA.

I. Bartoš skončil s agenturou, pro kterou neměl lidi a nové neměl jak zaplatit. Takže nabral každého, na prstech by se dali spočítat ti, kteří mají nějaké zkušenosti. Celkem není divu, že o služby jeho “odborníků není zájem”. Pokud už někdo chce jít dělat IT do veřejné správy, tak zvolí raději např. NAKIT než DIA.

V tomto smyslu je DIA omyl a slepá ulička - ne kvůli myšlence samotné, ale díky tomu, jak se ji pokusil I. Bartoš uvést do života.

Tady k tématu pěkný rozhovor s Jiřím Hlavenkou (členem Pirátské strany):

1 Líbí se

Rozhovor jsem viděl-slyšel (chce to poslech). Jen nepoznám jak moc je jeho pohled zkreslený tím, že je Pirát :slight_smile:

Detaily o vzniku DIA moc neznám. Jen vnímám, že to všichni z oboru hodnotí jako pozitivní krok - a potom dost nechápu tenhle přístup ostatních úřadů a lidí v nich. Je šance celé státní IT někam posunout, ale ostatní do toho hodí vidle. Tj. zase se nikam neposuneme, zakonzervujeme stávající stav a “pacienta přesuneme na plicní”. Tuhle českou úřední mentalitu vidím jako největší brzdu změn - ale děláme si to sami :frowning:

1 Líbí se

Rozhovor typického politika. V podstatě neřekl nic nového, ani nenaznačil, jak z toho stavu ven a dozvěděli jsme se, že všichni jsou špatní, jen on je ten dobrý.

Mimochodem, Zajíček, do kterého se tak naváží, je ten samý člověk, který dokázal u nás vybudovat základy eGovermentu - základní registry, datové schránky, NIA. Co dokázal ve veřejné správě Hlavenka? Nic. Ale naváží se do někoho, kdo problému rozumí a za kým jsou vidět výsledky.

S Hlavenkou to bude teď vůbec zajímavé. K Pirátům se přidal, když šli nahoru (samozřejmě nezištně) a byl i za Piráty členem JM krajského zastupitelstva. V krajských volbách Piráti propadli a Hlavenka přišel o židli. Jsem zvědav, jak dlouho ještě u Pirátů vydrží.

V souvislosti s aktuálním děním kolem digitalizace stavebního řízení vznikla i petice:

https://portal.gov.cz/e-petice/882-vyzva-za-strategicky-pristup-k-digitalizaci-kvalita-flexibilita-a-udrzitelnost-ve-statnich-projektech

Je to myslím zajímavé čtení, které dobře popisuje, jak si část lidí u nás představuje vývoj kvalitních digitálních řešení.

2 Líbí se

Díky Tome za zmínku, doplním, že to vzniklo docela živelně v pátek a přes víkend, kdy jsme s Jakubem diskutovali, co můžeme udělat teď a tady proto, aby se nevrátila digitalizace zpět do rukou vendor-lock-inu, ale navázali jsme na úspěšné pokusy a dívali se hlavně do budoucna.

Bylo to zajímavé tvoření lidí, co mají zkušenost s softwarovým vývojem s lidmi, co na to koukají spíš optikou designu a už jen tohle sdílené uvažování mě na to přijde děsně cenné.

5 Líbí se

Nebude správný moment, tak třeba zrovna teď volně prohodím: vítám, že ačkoliv se tu ti nejvíc zapojení v řadě věcí názorově neshodnou, tak je to (v kontrastu s kvalitou většiny diskuzí na soc. sítích) nadále věcné, slušné a obohacující jak pro mě, tak věřím řadu dalších náhodných kolemjdoucích, co to pasivně čtou. Díky!

Nakonec proto jsme to fórum rozjeli)

7 Líbí se

K tématu další výborná Vinohradská 12, tentokrát s datovým novinářem Rozhlasu Honzou Cibulkou:

Mluví mimo jiné o tom, že nám o provozu nového systému dost podstatně chybí data. A taky o důvodech pro existenci Digitální informační agentury.

2 Líbí se

Dobrý rozhovor. Doporučuji si ho poslechnout.

Jediná věc, se kterou tak úplně nesouzním je tvrzení, že je na digitalizaci málo peněz. Ale jednak je to o úhlu pohledu a jednak je to relativní - když se chce, tak se ve veřejné správě peníze najdou.

1 Líbí se

Mně se moc líbí, jak o těch nákladech mluví pan Trpkoš z MPSV. On říká, že všechny jeho digitalizační projekty jsou doložitelně kladné, tedy že jejich zavedení ušetří víc než stojí:

Trpkoš je člověk který opravdu ví, o čem mluví a jsou za ním výsledky. Měl jsem příležitost se s ním setkat na jednom projektu sice každý za jinou stranu) a má to v hlavě opravdu srovnané.

1 Líbí se

Nějaký finanční business case by se měl počítat automaticky ke všem změnám, pokud chce stát aspoň trochu hospodařit? I kdyby nevycházel, ale má být spočítaný, někde uložený, ideálně taky zveřejněný a obhájený? :slight_smile:

Jinak Karel Trpkoš, asi jako jediný v debatách za poslední dobu, tady říká, že moderní IT je třeba stavět jinak - silné interní knowhow a soutěžit i nakupovat mandays, ne celé projekty na klíč. Taky zjevně pracujou s uživateli a ptají se jich na spokojenost… Teď už jen, aby se to naučily i týmy mimo MPSV :slight_smile:

2 Líbí se

Zajímavý komentář od Víta Rakušana (odemčený odkaz):

Já nejsem ajťák, nerozumím těm systémům, ale deset dní před zahájením mě varovali naši starostové, že jim před platností nového zákona vzrostl počet podání podle starého systému o tři sta procent a že je nikdo neproškolil v novém systému. Říkal jsem [Bartošovi] přátelsky, že tomu nevěří tajemníci, a že pokud je nemá na své straně, tak ten systém nemůže uspět. I kdyby fungoval po technické stránce, tak tajemníci budou novinářům ukazovat fronty, které se tam tvoří a ty stovky podání, které nestíhají vyřídit. Vedlo to totiž k tomu, že třeba ve Vrchlabí několik lidí na stavebním úřadu podalo výpověď s tím, že nemůžou, nezvládnou to a že se netěší do práce. Takže průkazně to manažersky ve vztahu k lokálním úředníkům nebylo zvládnuté.

Tady je ke stažení ta analýza, kvůli které dostali výpověď dataři Seznam Zpráv:

https://herohero.co/mahdalovaskop

Je za peníze, tak ju sem záměrně nevkládám přímo.

2 Líbí se

Odhazuji do diskuze další zajímavý zdroj v podobě rozhovoru s Michalem Bláhou, který se z velké části věnuje právě DSŘ (disclaimer: Michal je členem správní rady Česko.Digital)

2 Líbí se

Newsletter Davida Klimeše cituje vedoucí jednoho stavebního úřadu:

„Ze strany MMR neproběhlo řádné školení úředníků v portálu ISSŘ, na všech školeních bylo úředníkům sděleno že to bude a to podotýkám, že první školení probíhalo cca jeden týden před jeho spuštěním. Po jeho spuštění probíhala řada školení, kdy pouze jeden z úředníků se mohl osobně zúčastnit školení přímo na MMR, ostatní úředníci online. Toto školení bylo absolutním propadákem, v rámci školení nefungovala technika tudíž úředníkům na onlinu nebylo umožněno sledovat školení, tento stav nebyl do jeho konce napraven. V rámci školení kterého jsem se zúčastnila na MMR vyvstala otázka z řad úředníků, zda přípravu systému někdo konzultoval s úředníky obecných stavebních úřadů.

MMR zřídilo linku technické pomoci na kterou když úředníci zavolají, tak se jim nedostává adekvátní pomoci, dotaz je zaznamenám s tím, že budou kontaktováni. Ze své vlastní zkušenosti na dotaz z července mi nebylo k dnešnímu dni vůbec zodpovězeno. K čemu tedy MMR zřídilo hotline linku na jejímž konci sedí neodborníci, kteří nejsou schopni úředníkům poradit, je to absolutní selhání.

Systém vykazuje značné nedostatky, není zde provazba na ekonomický systém, dokumenty nejsou řazeny pod jedním řízením, nefunguje vazba na centrální registr obyvatel (jeden den funguje, druhý den nikoli), neodpovídající vzory dokumentů, jeden den vám zmizne ikona za další dva dny se opět objeví a to jsou pouze zlomky, které mne teď napadají. Toto ale bohužel všem úředníkům značně ztěžuje celodenní práci a odrazuje je v práci na stavebním úřadě dále pokračovat. Značná část úředníků v důchodovém věku již odešla a velké množství o tom uvažuje.

Ke změně v zákoně, a to přesunu pravomocí spočívajících v povolování bytových domů, technické infrastruktury, která je součástí distribuční soustavy v elektroenergetice nebo plynárenství na SÚ ORP (obce III. typu): U ORP s většími správními obvody úředníci nemohou znát dané území, dojezdová vzdálenost je značně komplikovaná, kdy jedno šetření v terénu může zabrat v rámci pracovní doby i celý den, čímž nebudou schopni plnit jiné úkony a dodržovat zákonné lhůty. Nechápu proč úředníci I. a II. typu obcí mohou povolit školu, nemocnici, ale bytový dům nikoli, což postrádá logiku věci. Nikdo nedomyslel, že změnou legislativy a to přesunem kompetencí měla být řešena otázka přesunu zaměstnanců a posílení tzv. ORP na která tato kompetence přešla. Na tuto situaci náš úřad byl již připraven, kdy rada města schválila navýšení pracovních míst na obecném stavebním úřadě, nic to však neřešilo protože kvalifikační požadavky, které jsou stanoveny v zákoně jsou nastaveny tak, že se bohužel volná pracovní místa nedaří obsazovat. Toto opět bylo slibováno ze strany MMR a opět vše vyšlo vniveč.

Velkou komplikaci v řízeních postoupených na ORP vidím v tom, že se často jedná o řízení dlouhodobá po odvoláních nebo soudech. Často se jedná o řízení související s jinými řízeními, o nichž nemá stavební úřad ORP povědomí.

Omlouvám se za velkou kritiku, ale momentálně to, co zažíváme za poslední 3 měsíce je největší pohroma od doby mého působení na stavebním úřadě.“

2 Líbí se

Už do toho tak trochu zboku vstoupil i prezident, když prohlásil, že by si digitalizace zasloužila vládního pověřence, ideálně odborného a nezávislého.

2 Líbí se

To je ale „model Vlado Dzurilla“, ne? Tedy něco, co už jsme měli, a podle mě to hodně naráželo na limity samostatné funkce bez lidského aparátu, rozpočtu a politické síly.

3 Líbí se

Rozhovor s Michalem zajímavý - jen i tam zmiňuje komplikace hlavně politické a vůbec, jestli a jak pracovali s projektovými možnostmi “deriskingu” :frowning:
Ještě jsem chvíli hledal, tady je základní projektový plán (Prováděcí projekt, vývoj a implementace informačních systémů pro - Hlídač státu.), viz taky příloha,

, pozitivně vnímám rozdělení na etapy i následný rozvoj přes nákup MDs, úplně mi tady ale chybí uživatelský výzkum na začátku (klidně může být v nějaké jiné smlouvě, na druhou stranu tady je v září-prosinci zmíněn jen dotazník na počty lidí a PC ?! https://geoportal.kraj-jihocesky.gov.cz/portal/media/Soubory/porady/su/2023/prosinec/záznam%20z%20porady%20SÚ%20JcK_231215.pdf), zaměření na uživatele, product owner, pilotní provoz s vybranými uživateli, testování je asi fakt jen technické-akceptační.. :frowning: IMHO to šlo udělat lépe i projektově.

Mj. už tady se vědělo, že časování listopad-červen je velký problém, přesto uživatelé ze strany Svazu průmyslu nebo komora architektů (!) tlačili, že spuštění nemá být odloženo.. tím taky projekt přišel o možnost pilotního provozu od 1.ledna Digitalizace stavebního řízení má zpoždění – zahájení provozu je nejisté - Reality Čechy

Mimochodem, v registru smluv pobavilo začernění kontaktů jen barvou - pod ní je “bude doplněno po podepsání” - opravdu důležitá anonymizace smlouvy :slight_smile:

2 Líbí se